Έρχονται ριζικές αλλαγές και στις τράπεζες
Ειδικότερα στην λίστα που κατέθεσε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναφέρεται ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος ταλανίζεται από πελατειακές σχέσεις, από πολύ στενές σχέσεις με τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και το πολιτικό σύστημα, μέσω παροχής δανείων που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του τραπεζικού συστήματος, αλλά και από πρακτικές στην παροχή δανείων που είτε είναι πολύ σφιχτές είτε είναι πολύ χαλαρές.
«Η κρίση έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνει η ελληνική πλευρά και δεσμεύεται για «βαθιές και διευρυμένες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την απαραίτητη πιστωτική επέκταση και την ορθή διαχείριση, διατηρώντας αποστάσεις από ύποπτες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν».
Όπως τονίζεται η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι βασική προτεραιότητα ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και στη βάση αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί να εξετάσει τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, της δημιουργίας μίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία θα αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέσω της χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο σημείο αυτό αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές με τη βοήθεια των θεσμών και των εγχώριων τραπεζών, θα θέσουν συγκεκριμένα κριτήρια για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης (π.χ. εισόδημα δανειολήπτη, επίπεδο προσωπικής περιουσίας, κ.α..), ενώ ξεκαθαρίζεται πως θα υπάρξει προστασία μόνο της πρώτης κατοικίας και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που εστάλη στο Brussels Group προκύπτει πως η κυβέρνηση εξετάζει την ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ. Ειδικά για την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται πως ο βασικός ρόλος της, πέραν από τη νομισματική σταθερότητα θα περιλαμβάνει την προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών από όσους παρέχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ως εκ τούτου οι εξωδικαστικές διαμάχες και τα αντίστοιχα αιτήματα μπορεί να τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της δημιουργίας μίας κατάλληλης εσωτερικής υπηρεσίας.
Τέλος, εκφράζεται και η πρόθεση δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την μεταρρύθμιση, αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών με οδηγό τη διεθνή εμπειρία.