Τι θα γίνει με τις τράπεζες; Κρατικοποιούνται ή όχι;

  Τι θα γίνει με τις τράπεζες; Κρατικοποιούνται ή όχι;
Το ερώτημα αν οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με επικεφαλής τα σημερινά τους διοικητικά συμβούλια ή με άλλα, διορισμένα από το κράτος, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί ολόκληρη την αγορά στελεχών, τους μικρομετόχους των τραπεζών που χάνουν ήδη τεράστια ποσά, αλλά και τους πολίτες – επιχειρήσεις

οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό δε βρίσκουν καμία ανταπόκριση στα αιτήματά τους για οποιασδήποτε μορφής δανεισμό.

«Μπαίνοντας στην τράπεζα», λέει γνωστός επιχειρηματίας με υγιέστατη επιχείρηση στην ιδιοκτησία του, «νοιώθεις την ανάγκη να ..τους δανείσεις, αντί να σε δανείσουν»!

Η απάντηση στο ερώτημα για την τύχη των τραπεζών και των κορυφαίων στελεχών τους, βρίσκεται στην απάντηση του ερωτήματος «ποιες θα είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και πόσο θα είναι το hair cut των ελληνικών ομολόγων».

Αν οι αποφάσεις, εξ αιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης σε όλη την ευρωζώνη είναι τολμηρές και «γενναίες» και αν το «κούρεμα» δεν ξεπερνά το 35%, τότε υπάρχει ελπίδα (για άλλες μικρή και για άλλες μεγάλη) να παραμείνουν οι τράπεζες στη σημερινή τους μορφή, έστω μέσω συγχωνεύσεων, έστω μέσω στρατηγικών συμμάχων από το εξωτερικό. (Περίπτωση Κατάρ στο δίδυμο Alpha – Eurobank, περίπτωση ξένου επενδυτή στην Εθνική).

Αν όμως οι αποφάσεις της Συνόδου κινηθούν στα γνωστά μέχρις στιγμής πλαίσια και κυρίως αν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (είτε των 135 δις είτε του συνόλου) ξεπεράσει το 35% και πλησιάσει το 50%, καμία τράπεζα δε θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των ζημιών που θα υποστεί. Σε αυτές τις ζημιές θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που θα προκύψουν από τους…σκελετούς που θα αποκαλύψει στους ελέγχους της η BlackRock.

Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος, με χρήματα του Ταμείου που αφορά στη στήριξη των τραπεζών, θα πάρει την πλειοψηφία των μετοχών και θα ορίσει νέα διοικητικά συμβούλια. Θα ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε εξευτελιστικές τιμές ανά μετοχή, στις οποίες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι επενδυτές, μικροί, μεγάλοι, Έλληνες και ξένοι. Μετά την εξυγίανση και το αργότερο εντός διετίας, οι τράπεζες θα περάσουν και πάλι στα χέρια των ιδιωτών. Το δημόσιο θα πουλήσει τις μετοχές σε καλύτερες τιμές και φυσικά θα έχει και κέρδος.

Ανάλογα με το σενάριο στο οποίο ο καθένας θα ποντάρει, θα έχει κέρδη ή ζημιές καις το Χρηματιστήριο. Σήμερα, θεωρούνται τιμές ευκαιρίας οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, στην περίπτωση που το «κούρεμα» είναι μικρό, άρα θα έλθουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Σήμερα όμως, είναι πολύ ακριβές οι τιμές στο ταμπλώ, στην περίπτωση που το «κούρεμα» θα είναι μεγάλο, άρα το κράτος βρίσκεται προ των πυλών των τραπεζών.

Ο άγνωστος Χ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ