Ο διοικητής της ΤτΕ συμβουλεύει: που θα βρείτε λεφτά το 2014

Της Έφης Καραγεώργου
Τα εταιρικά ομόλογα και οι κοινοτικοί πόροι, είναι πλέον οι βασικές εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Από κονδύλια της ΕΕ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα λάβουν πάνω από 1,4δις ευρώ στη διετία 2013-2014.
Μάλιστα στην ενδιάμεση Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, διατυπώνεται η σύσταση προς τις επιχειρήσεις να μην περιμένουν ενίσχυση της ρευστότητας τους μόνο από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά να αναζητήσουν το απαραίτητο ρευστό μέσα από την έκδοση εταιρικών ομολόγων, αλλά και την χρηματοδότησης τους μέσα από τα κονδύλια της ΕΤΕπ και του ΕΤΕΑΝ. Ενώ κάνει λόγο για άντληση ρευστότητας και μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Ο κ. Προβόπουλος στην Εκθεση του εστιάζει σε τέσσερα σημεία σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πρώτον: δανεισμός από τις αγορές εταιρικών ομολόγων. Η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τα ομολογιακά δάνεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη δημιουργία μιας εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων για μικρότερες εταιρίες με περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Σημειώνουμε ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2013 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν 3,7 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ από τη διεθνή αγορά εταιρικών ομολόγων.
Δεύτερον: πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Το 2013, οι πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ υπολογίζονται σε 4,2 δισεκ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ).
Τρίτον, πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το 2013-14, η ΕΤΕπ προβλέπεται να συγχρηματοδοτήσει μέσω εμπορικών τραπεζών δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπορικών τραπεζών, έως το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί δάνεια συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέσα στο 2014 υπολογίζεται ότι θα δοθούν και τα υπόλοιπα 805 εκατ. ευρώ.
Τέταρτον: Ακόμα μία πηγή άντλησης ρευστότητας θα αποτελέσουν και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ενισχύεται, οι εγχώριες εταιρίες θα αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.
Ο διοικητής επισημαίνει ακόμα πως: Η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, μέσω συνενώσεων και συγχωνεύσεων, θα πρέπει να στηριχθεί από τις τράπεζες και υπογραμμίζει πως αυτό είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι οι νέες πιστώσεις θα κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης (π.χ. επιχειρήσεις στους κλάδους των υποδομών, τροφίμων, ενέργειας, τεχνολογίας, υγείας, τουρισμού).