Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα – Σταθερό το outlook

Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα – Σταθερό το outlook

Η αξιοπιστία της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Moody’s σε Baa1 από Baa2.

Ο οίκος αξιολόγησης άλλαξε το outlook σε σταθερό (stable) από θετικό (positive), αντανακλώντας τις προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας (Baa3 σταθερό), δεδομένης της σημαντικής έκθεσης της τράπεζας στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Η αναβάθμιση δικαιολογείται αρχικά από τις ισχυρές μετρήσεις για τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη (CET1) στο 18,3% τον Δεκέμβριο του 2024 από 17,8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Ωστόσο, σημειώνει η Moody’s η ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας υπονομεύεται από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενου φόρου (DTC) στον ισολογισμό της που αποτελεί περίπου το 51% του κεφαλαίου CET1. Βέβαια, σκοπεύει να επιταχύνει την απόσβεσή του και να μειώσει τον δείκτη κάτω από το 25% έως το 2027.

Η αξιοπιστία της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) από τον Δεκέμβριο του 2024 στο 2,6% σε συνδυασμό με την υψηλότερη κάλυψη προβλέψεων μεταξύ των τοπικών ομολόγων της στο 98%, σημειώνει ο οίκος.

Η βελτίωση της κερδοφορίας αποτελεί επίσης στήριγμα για την αναβάθμιση της τράπεζας, με απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 17,5% το 2024.

Ενώ η Moody’s αναμένει ότι η Εθνική θα διατηρήσει τα επαναλαμβανόμενα έσοδά της με διαρθρωτικές για να μειώσει την αστάθεια των καθαρών εσόδων από τόκους , οι μετρήσεις κερδοφορίας θα πιεστούν ελαφρώς το 2025-2026 λόγω της μείωσης των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο οίκος αναμένει ότι οι μετρήσεις κερδοφορίας της Εθνικής θα εξακολουθούν να συγκρίνονται με άλλες τράπεζες της ΕΕ με παρόμοια αξιολόγηση.

Η Moody’s εκτιμά ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών μέσω βασικών καταθέσεων λιανικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ