BofA: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τραπεζικές το 2025 - Ποια είναι η κορυφαία επιλογή
Τρεις θετικές και μια αρνητική σύσταση
Η BofA θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόοδος στις ελληνικές τράπεζες το 2025 με υψηλότερες μερισματικές πληρωμές, ενώ εκτιμούν επίσης, ότι η ευαισθησία του καθαρού εσόδου από τόκους τιμολογείται.
Η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή του οίκου από την Ελλάδα αλλά και ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές από την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA).
Οι τιμές στόχοι που θέτει για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα 3,1 ευρώ για τη Eurobank με σύσταση υπεραπόδοσης (outperform), τα 2,06 ευρώ για την Alpha Bank με σύσταση υπεραπόδοσης και τα 5,3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Αντίθετα, ο οίκος παραμένει αρνητικός για την Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο τα 8,4 ευρώ μόλις και σύσταση υποαπόδοσης (underperform) έναντι της αγοράς.
Διατηρούμε τη Eurobank ως την κορυφαία επιλογή μας στην Ελλάδα, με RoTE 2025/26 στα επίπεδα του 15,5%/13,6%, το υψηλότερο στην Ελλάδα και πάνω από την αναπτυγμένη Ευρώπη το 2025. Ο έλεγχος του 100% της Ελληνικής Τράπεζας (τον Φεβρουάριο του 2025) αναμένεται να ενισχύσει την κερδοφορία μέσω: 1) της μη καταβολής εισοδήματος σε μειοψηφίες και 2) της δυνατότητας της Eurobank να αξιοποιήσει όλο τον φάκελο των συνεργειών ύψους 120 εκατ. ευρώ (1/3 των καθαρών κερδών της HB 2024). Βλέπουμε ότι η Ελληνική Τράπεζα συνεισφέρει περίπου 22% των καθαρών κερδών της Eurobank το 2025, υποθέτοντας ότι το 50% των συνεργειών έχει υλοποιηθεί. Η Eurobank θα πρέπει να ωφεληθεί περισσότερο από την ανατιμολόγηση των καταθέσεων μόλις τα επιτόκια μειωθούν, δεδομένου του κορυφαίου μεριδίου 36% των προθεσμιακών καταθέσεων και του 69% του beta των ελληνικών προθεσμιακών καταθέσεων. Η αυξανόμενη διεθνής έκθεση (43% των καθαρών κερδών στο εννεάμηνο πέρυσι) παρέχει διαφοροποίηση εν μέσω πτώσης των επιτοκίων και αυξανόμενης έκθεσης στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης που παράγουν υψηλό επιτοκιακό περιθώριο (NIM). Όλες οι διεθνείς θυγατρικές έχουν υψηλότερο NIM από τις ελληνικές δραστηριότητες», σημειώνει ο οίκος.
«Διατηρούμε μια εκτός consensus σύσταση underperform για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς πιστεύουμε ότι η υψηλή ευαισθησία της στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) δεν αντικατοπτρίζεται σωστά στους υψηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε 6,9 φορές τον δείκτη P/E και 0,8 φορές τον δείκτη P/TBV για το 2025. Βλέπουμε ότι ο περίπου 18,3% δείκτης RoTE το 2023 διαβρώνεται σε 12,7% το 2025 λόγω της αυξημένης ευαισθησίας.
«Η Alpha είναι τώρα σε καλή θέση για να καλύψει το χαμένο έδαφος με τις προσπάθειες για την προστασία του NII, τη βελτίωση της καθαρής ταμειακής της θέσης και τη μείωση του δείκτη NPE σε κάτω από 4% μέχρι το τέλος του 2024. Αναμένουμε σταθερά NII και RoTE για την Alpha στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων έναντι πιέσεων για τους ομολόγους της, δεδομένου ότι: 1) υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι η αύξηση των δανείων δεν περιορίζεται από τη θέση μετρητών της, 2) η χαμηλή ευαισθησία της Alpha σε NII στον κλάδο στα 12 εκατ. ευρώ για 25 μ.β. (0,7% των NII του 2024) και 3) λιγότερα NII που χάνονται σε μετρητά με την ΕΚΤ. Αν και εξακολουθεί να είναι αρνητική, η καθαρή ταμειακή θέση της Alpha έχει βελτιωθεί αισθητά. Με τους τρεχούμενους λογαριασμούς να αυξάνονται (+2% σε τριμηνιαία βάση) και τις προθεσμιακές καταθέσεις να μειώνονται, αυτό θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο. Αναμένουμε μια υψηλή συνολική απόδοση για την Alpha σε επίπεδο ομοειδών στο 10%/11% το 2025/26. Υποθέτουμε ότι θα φτάσει στο 50% των πληρωμών το 2025, με δυνατότητα για περισσότερο. Σημειώνουμε ότι η Alpha χτίζει τον δείκτη CET1 με επιταχυνόμενο ρυθμό, δεδομένου ότι απομένει άφθονο περιθώριο για να συμπεριλάβει τα DTAs στο CET1 (έως 10%)»,
«Με δείκτη αποτίμησης Ρ/Ε στις 5,3 φορές το 2025 και δείκτη 0,6 φορές τον δείκτη P/TBV για 12,5% RoTE (και βιώσιμο διψήφιο) και απόδοση 9%, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει μία από τις φθηνότερες τράπεζες στην Ευρώπη. Υπάρχει ακόμη άφθονο περιθώριο για τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων και του κόστους κινδύνου (CoR) και θα βελτιωθούν στο μέλλον, γεγονός που θα περιορίσει το discount της μετοχής. Η Πειραιώς θα πρέπει να είναι ο κύριος αποδέκτης της αύξησης του δανεισμού στην Ελλάδα, καθώς έχει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς στον τομέα των δανείων, όπως και τα υψηλότερα spreads. Παρά την έντονη κάλυψη των μισθολογικών δαπανών, αναμένουμε έναν δείκτη κόστους/εσόδων σε χαμηλό επίπεδο της τάξης του 35% το 2025 μετά από χρόνια βελτιστοποιήσεων», υπογραμμίζει η BofA.
Όλες οι τράπεζες ενδέχεται να βελτιώσουν τις εκτιμήσεις για την αύξηση των δανείων. Θεωρούμε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για την αύξηση των δανείων το 2025/26, λόγω της ταχύτερης εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και ενδεχομένως των χαμηλότερων αποπληρωμών δανείων, σημειώνει.
Αφήνουμε τις προσδοκίες μας στο 5-8% προς το παρόν, αλλά σημειώνουμε το δυνητικό περιθώριο ανόδου. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο «ευαίσθητη» χώρα στη μείωση των επιτοκίων, αλλά οι αντισταθμίσεις κινδύνου θα βοηθήσουν.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβεί σε προληπτικές ενέργειες για να περιορίσουν την αρνητική επίδραση των ΝΙΙ μέσω της δημιουργίας αντισταθμιστικών δικλείδων και της αύξησης των τοποθετήσεων σε ομόλογα. Περαιτέρω στήριξη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη εάν η αύξηση των δανείων παραμείνει ισχυρή τα επόμενα τρίμηνα, όπως ήταν το 2024», προβλέπει η BofA.
Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αλλάξει τους στόχους ανάπτυξης για το 2025/26, ούτε και εμείς (5-8% BofA το 2025/26), αλλά πιστεύουμε ότι οι στόχοι μπορούν να αναβαθμιστούν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2024. Μετά τα σχέδια επιτάχυνσης της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), αναμένουμε ότι η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα θα φτάσουν το 2024 στο 50% των πληρωμών, η Alpha το 2025 και η Πειραιώς το 2026. Αυτό σημαίνει απόδοση 8-10% (μέρος της οποίας είναι επαναγορά), ήτοι, από τις υψηλότερες στην EEMEA. Βλέπουμε τη δυνατότητα να αυξηθούν περισσότερο οι πληρωμές» εκτιμά ο οίκος.