Τράπεζα Κύπρου: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τράπεζα Κύπρου:  «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Για το 2024, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών

Με συντριπτική πλειοψηφία που άγγιξε το 99,98%, ενέκρινε η έκτακτη ΓΣ των Μετόχων στην Τράπεζα Κύπρου την πρόθεση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επικείμενη εισαγωγή μετά τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, βάζει εκ νέου την Τράπεζα Κύπρου στο κάδρο του ΧΑ, καθιστώντας τη λόγω των υψηλών επιδόσεων και του δυνατού equity story μια ελκυστική επιλογή για επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή της Ν. Ευρώπης.

Μιλώντας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του ΔΣ, Τάκης Αράπογλου απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς των μετοχών στην Αθήνα.

Πρώτον, γιατί με την εισαγωγή των μετοχών στην Αθήνα θα αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα σ ένα μεγαλύτερο φάσμα επενδυτών, δεύτερον θα επιτρέψει την σύγκριση με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θεωρούνται ως πιο κοντινές και ομότιμες, τρίτον θα επιτευχθεί πρόσβαση σε κεφάλαια από το χρηματιστήριο Αθηνών, και τέλος η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα είναι επιλέξιμη για την ένταξη της σε δείκτες.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου υπογράμμισε πως ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της Τράπεζας σε μια ισχυρή τράπεζα με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

“Αυτό μας επέτρεψε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας με την επαναφορά των μερισμάτων, με ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και με μια μερισματική πολιτική, η οποία είναι φιλόδοξη και ταυτόχρονα βιώσιμη

Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής μας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά και ως αποτέλεσμα του επιτυχημένου μετασχηματισμού της Τράπεζας, των ισχυρών επιδόσεών της, της επιδίωξης φιλόδοξων στόχων και της δυνατότητάς μας να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας.”

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Αράπογλου, παρόλο που βελτιώθηκε η ρευστότητα της μετοχής τους τελευταίους μήνες, παραμένει χαμηλή περιορίζοντας τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.


Και, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πιστεύει όπως πρόσθεσε, ότι η διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η επανεισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών “παρέχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών μας και την αναγνωρισιμότητα του Συγκροτήματος μεταξύ μιας ευρύτερης ομάδας ενδιαφερόμενων επενδυτών προς όφελος των μετόχων και της ίδιας της Τράπεζας.”

Η πρόθεση από την Τράπεζα Κύπρου είχε εκδηλωθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πανίκο Νικολάου, όταν σε συνέντευξή του στο Bloomberg στις αρχές Αυγούστου είχε αναφέρει ότι «η μετακίνηση στην Αθήνα θα μας δώσει μεγαλύτερη προβολή σε μια μεγαλύτερη ομάδα σχετικών επενδυτών για το προφίλ μας και θα διευκολύνει τη σύγκριση με τράπεζες στην Ελλάδα που έχουν παρόμοιο προφίλ με εμάς». «Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα της μετοχής».

Για το 2024, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ