Jefferies: Πρόοδος στο asset management για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχώρισε η Εθνική το β’ 3μηνο

Jefferies: Πρόοδος στο asset management για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχώρισε η Εθνική το β’ 3μηνο

Κρατά τα σκήπτρα η Eurobank

Πρόοδο στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία στο κομμάτι των προμηθειών και του asset management, διαπιστώνει η Jefferies. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, οι πωλήσεις στα τμήματα asset management των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται στα 3,2 δισ. ευρώ και ξεπερνούν ήδη το σύνολο των πωλήσεων του 2023 (όταν είχαν διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ).

Ως γνωστόν, η Jefferies έχει εντοπίσει μια ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες στις προμήθειες, οι οποίες είναι χαμηλότερες (ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού) τόσο σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών όσο και σε σχέση με τις άλλες τράπεζες της Ν. Ευρώπης.

Jefferies: Ανοίγουν το βήμα τους στο asset management οι ελληνικές τράπεζες-1

Τα κεφάλαια υπό διαχείριση ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στην Ελλάδα περίπου στο 10%, την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 35%. Αλλά και σε σχέση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, τα κεφάλαια υπό διαχείριση στην Ελλάδα κινούνται στο 10%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 46%.

Κατόπιν τούτων, η Jefferies σημειώνει ότι ο Αύγουστος ήταν ένας ήσυχος μήνας, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση των ελληνικών τραπεζών να αυξάνονται κατά 1% και την Εθνική να είναι η πρώτη σε επιδόσεις, με αύξηση 4% σε μηνιαία βάση.

Από τις αρχές του τριμήνου, τα κεφάλαια υπό διαχείριση έχουν αυξηθεί κατά 5%, με την Εθνική πάλι να υπεραποδίδει, με αύξηση 11%.

Jefferies: Ανοίγουν το βήμα τους στο asset management οι ελληνικές τράπεζες-2

Κινητήριος δύναμη για την αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση τους τελευταίους 12 μήνες είναι οι καθαρές πωλήσεις και όχι η επίδραση του mark to market, σημειώνεται.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφερε κατά μέσο όρο μια αύξηση 30% στις επενδυτικές προμήθειες, σε ετήσια βάση, για τις μεγάλες τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς, η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση (με 26%), με την Εθνική να μεγαλώνει το μερίδιό της (διαμορφώνεται στο 12%).

Η Πειραιώς είδε τα κεφάλαια υπό διαχείρισή της να αυξάνονται στα 10,4 δισ. ευρώ και να ξεπερνούν ήδη τον στόχο για τα τέλη του έτους, των 10,2 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια υπό διαχείριση των αμοιβαίων της Alpha αυξήθηκαν κατά 51% στο 12μηνο έως το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Jefferies: Ανοίγουν το βήμα τους στο asset management οι ελληνικές τράπεζες-3

Η Εθνική συνεχίζει να εφαρμόζει την στρατηγική της για cross-selling επενδυτικών προϊόντων και προϊόντων bancassurance, οδηγώντας σε αύξηση 33% στις προμήθειες από retail επενδύσεις.

Η Eurobank είδε τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια να αυξάνονται κατά 32% στα 6,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχο για 6,5 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ