Αλλάζει στάση η HSBC για τα επιτόκια της ΕΚΤ - "Βλέπει" μειώσεις κάθε μήνα έως τον Απρίλιο

Αλλάζει στάση η HSBC για τα επιτόκια της ΕΚΤ - "Βλέπει" μειώσεις κάθε μήνα έως τον Απρίλιο

Η HSBC περιμένει πέντε μειώσεις των επιτοκίων, έως το 2,25%.

Αλλάζει την πρόβλεψή της για τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η HSBC και πλέον περιμένει ότι θα κάνει μειώσεις επιτοκίων σε κάθε συνεδρίασή της, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

«Ακόμα και εάν η πλευρά της προσφοράς στην οικονομία παραμείνει αδύναμη και η αγορά εργασίας χαλαρώσει μόνο σταδιακά, περισσότεροι αξιωματούχοι ίσως να πειστούν ότι κάποιες μειώσεις επιτοκίων είναι αναγκαίες σαν ‘ασφάλεια’», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του οίκου, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η ΕΚΤ μπορεί να ελπίζει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα ενθάρρυναν τα νοικοκυριά να αποταμιεύουν λιγότερο, καθώς ο υψηλός ρυθμός των αποταμιεύσεων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την αύξηση των δαπανών τελευταία».

Η HSBC περιμένει πέντε μειώσεις των επιτοκίων, έως το 2,25%. Προηγουμένως, προέβλεπε ότι θα γίνονταν μειώσεις σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση της ΕΚΤ, φέρνοντας τα επιτόκια στο 2,5% τον Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι ανησυχίες για το κομμάτι της προσφοράς στην οικονομία και η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, όπου το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από το πρώτο μισό του 2025, σημαίνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει την Fed με κάποια μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ