Τους κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος παραβίασε η HSBC στην Ελβετία – Τι εντόπισαν οι αρχές

Τους κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος παραβίασε η HSBC στην Ελβετία – Τι εντόπισαν οι αρχές

H HSBC Private Bank απέτυχε να πραγματοποιήσει επαρκείς ελέγχους σχετικά με δύο πολιτικά συνδεδεμένα άτομα

Ο ελβετικός τραπεζικός κλάδος της HSBC «παραβίασε σοβαρά τη νομοθεσία της χρηματοπιστωτικής αγοράς» και του έχει απαγορευτεί προσωρινά να συναλλάσσεται με «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» λόγω παραβίασης των κανόνων πρόληψης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή, Finma, ανακοίνωσε ότι η HSBC Private Bank απέτυχε να πραγματοποιήσει επαρκείς ελέγχους σχετικά με δύο «επαγγελματικές σχέσεις υψηλού κινδύνου» με πολιτικά συνδεδεμένα άτομα, αποτυγχάνοντας να ελέγξει σωστά τόσο την προέλευση όσο και τον σκοπό ή το ιστορικό των εμπλεκόμενων περιουσιακών στοιχείων.

«Αδιευκρίνιστες» συναλλαγές της HSBC

Οι συναλλαγές μεταξύ ενός κυβερνητικού ιδρύματος στο Λίβανο και την Ελβετία που κρίθηκαν «υψηλού κινδύνου» και αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων «δεν διευκρινίστηκαν και δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς, καθιστώντας αδύνατο να διαπιστωθεί ο νόμιμος χαρακτήρας αυτών των συναλλαγών», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της η εποπτική αρχή.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2002 και 2015, με κεφάλαια που προέρχονται από το κυβερνητικό ίδρυμα στο Λίβανο να μεταφέρονται στην Ελβετία πριν επιστρέψουν σε άλλους λογαριασμούς στον Λίβανο.

«Ποτέ η τράπεζα δεν διευκρίνισε γιατί ένας μεταβατικός λογαριασμός που διατηρήθηκε σε αυτήν χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις συναλλαγές», είπε η Finma.

Η ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι έως ότου διενεργηθεί έλεγχος από την HSBC σε όλες τις δραστηριότητές της με οποιοδήποτε πολιτικά συνδεδεμένο άτομο ή πρόσωπο που θεωρείται υψηλού κινδύνου, η τράπεζα δεν μπορεί να συνάψει νέες επιχειρηματικές σχέσεις με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Η Finma, η οποία δρομολόγησε για πρώτη φορά διαδικασίες κατά της τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2021, επισήμανε ότι η τράπεζα δεν ειδοποίησε το γραφείο αναφοράς ξεπλύματος χρήματος ακόμη και το 2016, όταν αποφάσισε να κλείσει τις σχετικές επιχειρηματικές σχέσεις υπό το φως των διαφόρων κινδύνων, ενώ δεν υποβλήθηκε καμιά αναφορά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ