Αυξάνονται οι τιμές εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους
Σύμφωνα με την λίστα, η νέα τομολογιακή πολιτική θα βασίζεται στην σημαντικότητα και την επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και θα εξαρτάται από τις αντίστοιχες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα υπάρξουν ειδικοί όροι για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (προφανώς για φοιτητές ή συνταξιούχους), ενώ θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος μία Κυριακή το μήνα κάθε καλοκαίρι και ίσως περισσότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ενδιαφέρον έχει ότι αναφέρεται στη δημιουργία μίας κεντρικά ελεγχόμενης χαμηλού κόστους πλατφόρμας που θα επιτρέπει την εφαρμογή του e-ticketing αλλά και της αγοράς εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα. Αυτή η πλατφόρμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που είναι οι πλέον επισκέψιμοι και έχουν διευρημένο ωράριο.
Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή η εφαρμογή σύμφωνα με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή σε δύο μήνες. Πρόκληση μεγάλη αφού κυρίως το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων πολλοί και επί χρόνια έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν χωρίς επιτυχία.
Φορείς διαχείρισης και ευθύνης θα είναι το υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠ. Το ΤΑΠ που από την πρώτη στιγμή ο Νίκος Ξυδάκης δήλωσε πως θέλει να μετατρέψει σε αιμοδότη του υπουργείου Πολιτισμού. Για το λόγο αυτό διόρισε εδώ και περίπου ένα μήνα νέο ΔΣ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο τζίρος που σημειώνει το ΤΑΠ τώρα αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρεί ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά κυρίως μέσω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με αντικείμενα καθώς και άυλα πολιτιστικά αγαθά.
Στην λίστα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται πάντως αναφορά σε πιθανή ανάπτυξη και αύξηση εσόδων από τις πωλήσεις και τις υπόλοιπες παροχές στα μουσεία που ελέγχει ο ΤΑΠ.