Ο πληθωρισμός βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ και με παραινέσεις δεν πέφτουν οι τιμές

Ο πληθωρισμός βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ και με παραινέσεις δεν πέφτουν οι τιμές

Γνώστες του κλάδου του τουρισμού θεωρούν απόλυτα επιτυχή τον ορισμό του Ανδρέα Ν. Φιορεντίνου στην θέση του γ.γ του ΕΟΤ.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤ

Στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο "τσίμπησε" ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ΕΚΤ; Πιθανότατα μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα όσον αφορά στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Πρακτικά, με πληθωρισμό 2,6% τον Ιούλιο και δίχως θεαματική μεταβολή (πτώση) τον Αύγουστο, τότε στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου τα "γεράκια" θα έχουν πλεονέκτημα στο να περάσουν την θέση τους για μη μείωση (δλδ αμετάβλητο στο 3,75% το βασικό επιτόκιο).

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα κράτη, τις επιχειρήσεις που είναι υπέρ φορτωμένα με χρέη/δάνεια αγορασμένα σε κόστη 25 και 50 μ.β δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.

Πολύ δε περισσότερο, εάν οι Βρυξέλλες υπό την νέα ( ; ) διοίκηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ξανά στο τιμόνι της Κομισιόν να επιμένει για αυστηρή εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων. Και με μέγγενη το επικαιροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Και μέσα σε όλα: η γερμανική παραγωγή συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, αφού αρκετοί δείκτες έδειχναν ήδη έλλειψη δυναμικής στον βασικό μεταποιητικό τομέα της χώρας.

ΤΙΜΕΣ: Με παραινέσεις δεν...

Να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα, κάλεσε τα σούπερ μάρκετ ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ύστερα από συνάντησή τους – τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως, "...μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η μάχη για την μείωση του κόστους ζωής συνεχίζεται με σχέδιο και επιμονή. Ιδιαίτερα για τα βασικά είδη διαβίωσης και για τα τρόφιμα που είναι στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, καθώς στόχος μας είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και του νοικοκυριού με όλους τους τρόπους...".

Καλοδεχούμενες-όσο και ευνόητες- οι παραινέσεις του υπ. Ανάπτυξης, όπως και συναδέλφων του που "μάχονται" στο μέτωπο των τιμών, πλην όμως εκ του αποτελέσματος κρίνοντας- λ.χ. βλέπε πληθωρισμός Ιουλίου- το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Λόγου χάρη, κρίνοντας από την ακτοπλοϊα όπου οι τιμές παραπέμπουν σε...business class αεροπλάνου, είναι και η idling-άντε crusing- speed με την οποία ενήργησε στο συγκεκριμένο ζήτημα ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός.

Αρχές Ιουλίου έφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης το θέμα της υπερτιμολόγησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δλδ τον δεύτερο μήνα της 3μηνης θερινής περιόδου για να εξεταστεί πότε; στοιχειοθετηθεί (και αν...) πότε;, να υλοποιηθούν τα όποια μέτρα, πότε;...καλά Χριστούγεννα.

Προφανώς ο καθ' ύλην αρμόδιος υπ. Ναυτιλίας θα γνωρίζει πως η idling speed είναι περίπου 5-7 κόμβοι και η cuising είναι περί τους 9-10 κόμβους.

Κατά το κοινώς λεγόμενο, για έναν στεριανό "σπεύδε βραδέως" και για έναν ορεισίβιο "τα ζώα μου αργά"...

ΗΡΩΝ: Η σκυτάλη...

Μετά την ΔΕΗ και την Protergia και η ΗΡΩΝ ανακοινώνει πως θα διατηρήσει σταθερές τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού και τον Αύγουστο.Συνεπώς, ποδαρικό σήμερα- και Καλό μας μήνα- με αμετάβλητες τιμές.

Σκουπίδια

Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα για την απουσία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με τις χωματερές να ζουν και βασιλεύουν στα δημοφιλή νησιά μας. Η περίπτωση της Σαντορίνης- προ ημερών- ενδεικτική, και όχι μόνον...Η απουσία σχεδίου και πολιτικής βούλησης, μαθαίνω, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε τουριστικούς παράγοντες με ρόλο κι έρεισμα στο κυβερνών κόμμα…. Και οι διαμαρτυρίες φτάνουν πια στο Μέγαρο Μαξίμου…

γγ ΕΟΤ

Και μια ο λόγος για τουρισμό, γνώστες του κλάδου θεωρούν απόλυτα επιτυχή τον ορισμό του Ανδρέα Ν. Φιορεντίνου στην θέση του γ.γ του ΕΟΤ. Ο έμπειρος Μυκονιάτης παράγων, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ την περίοδο 2012 – 2014, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ