Προσοχή: Κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ζητάει «λύτρα»

Προσοχή: Κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ζητάει «λύτρα»
Σε «επιδημία» του διαδικτυακού κόσμου εξελίσσεται ο ιός με το όνομα «Crypto-Malware». Κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία των υπολογιστών και στην συνέχεια οι χάκερς ζητούν «λύτρα» για να ελευθερώσουν τα παγιδευμένα αρχεία.

Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται κυρίωςμέσω μολυσμένων e-mails και «ροζ» ιστοσελίδων και μόλις ο ανυποψίαστος χρήστης κολλήσει τον ιό, οι επιτήδιοι μπλοκάρουν όλα τα ψηφιακά αρχεία του χρήστη και ζητούν «λύτρα» για να ελευθερώσουν τους υπολογιστές.Ηκαταβολή των «λύτρων» γίνεται σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

ΗΔίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά στην χώρα μας.

Πηγή μέσα από την Αστυνομία αναφέρει ότιόλο και περισσότεροι πολίτες καταγγέλλουν ότι με άγνωστο τρόπο κάποιος τους έχει κλειδώσει αρχεία και τους ζητά χρήματα για να τους τα ξεκλειδώσει.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, οι χάκερ που δημιούργησαν τον ιό έχουν έδρα χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αναζητούνται από την Interpol. Ο εντοπισμός τους, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολος. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε μόλις πριν από λίγους μήνες.

«Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά οι χρήστες να μην ανοίγουν e-mail με άγνωστους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία. Επίσης, να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates)», λέει στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ