Διακοπή στο Google News λόγω πνευματικών δικαιωμάτων

Διακοπή στο Google News λόγω πνευματικών δικαιωμάτων
Τη διακοπή της λειτουργίας της ενημερωτικής του υπηρεσίας Google News στην Ισπανία ανακοίνωσε ο διαδικτυακός κολοσσός, με αφορμή το νέο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιοκτησίας που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του νέου χρόνου.


Με «βαθιά λύπη της η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας στη χώρα στις 16 Δεκεμβρίου», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η Google.
Το «λουκέτο» θα ξεκινήσει με την άμεση αφαίρεση όλων των ειδησεογραφικών μέσωναπό το ισπανικό Google News, για να ολοκληρωθεί με το οριστικό κλείσιμό της υπηρεσίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο «Google Tax», όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστός στην Ισπανία, προβλέπει ότι υπηρεσίες όπως το Google News θα πρέπει να πληρώνουν εκδότες και ειδησεογραφικά δίκτυα για τη χρήση ακόμη και αποσπασμάτων από το περιεχόμενό τους. Το μέτρο ισχύει ακόμη και για ειδησεογραφικά μέσα στα οποία η πρόσβαση είναι ελεύθερη χωρίς χρεώσεις ή συνδρομή.
Από την πλευρά της η Google, υποστηρίζει ότι η νομοθεσία είναι άδικη, αφού η ίδια δεν έχει έσοδα από την υπηρεσία αναζήτησης άρθρων.
Εκτιμάται πάντως ότι η νέα νομοθεσία θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στον εκδοτικό κόσμο της Ισπανίας, καθώς πέραν της κατάργησης του ισπανικού Google News, η Google θα προχωρήσει στην «αφαίρεση» κάθε αναφοράς σε αυτά και στην παγκόσμια μηχανή αναζήτησής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ