"Έξυπνο δέρμα" για αεροπλάνα θα "αισθάνεται" το περιβάλλον γύρω του

"Έξυπνο δέρμα" για αεροπλάνα θα "αισθάνεται" το περιβάλλον γύρω του
Έρχεται στο προσκήνιο ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει στα αεροπλάνα να εντοπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με τον ίδιο τρόπο που το ανθρώπινο δέρμα αντιλαμβάνεται τους τραυματισμούς.

Όπως αναφέρει και το σχετικό δημοσίευμα στο BBC, η νέα τεχνολογία είναι αποτέλεσμα έρευνας της εταιρείας BAE Systems σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας και πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα εντοπισμού προβλημάτων προτού αυτά επιρρεάσουν την λειτουργία του αεροπλάνου.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης η εταιρεία τοποθέτησε δεκάδες χιλιάδες μικροαισθητήρες στο εξωτερικό μέρος του αεροπλάνου. Οι αισθητήρες είναι σε θέση να καταγράφουν την ταχύτητα του ανέμου, την θερμοκρασία, την πίεση που δέχεται η άτρακτος καθώς και κάθε κίνηση στο εξωτερικό της.

Η ιδέα αυτής της τεχνολογίας είναι της Λίντια Χάιντ η οποία αναφέρει:

"Παρατήρησα πόσο χρήσιμος είναι ο αισθητήρας που είναι ενσωματωμένος στο στεγνωτήριό μου, ο οποίος προειδοποιεί το χρήστη για κάθε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της συσκευής, και σκέφτηκα ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε μεγάλους, ογκώδης και ακριβούς αισθητήρες με μικρότερους, φθηνότερους και σαφώς πιο εξελιγμένους ακόμη και στο εξωτερικό αεροσκαφών", και στην τονίζει ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούναυτοκίνητα και σκάφηνα καλυφθούν από χιλιάδες μικρο-αισθητήρες δημιουργώντας ένα «έξυπνο δέρμα» που θα μπορεί να «αισθάνεται» τον κόσμο γύρω του και να εντοπίζει προβλήματα προτού ακόμη αυτά εμφανιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ