Στις 45,4 μονάδες ο PMI της βιομηχανίας τον Ιούνιο

Στις 45,4 μονάδες ο PMI της βιομηχανίας τον Ιούνιο
Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα παρέμεινε σε συνθήκες συρρίκνωσης στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, καθώς η παραγωγή μειώθηκε με σταθερό ρυθμό, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της βιομηχανίας, ο οποίος αυξήθηκε ελαφρώς στις 45,4 μονάδες, από τις 45.3 μονάδες του Μαΐου. Ως εκ τούτου, ο κύριος δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη μέση τιμή τριμήνου (45.2 μονάδες) από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, παραμένοντας, ωστόσο, αισθητά κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα επίπεδα των νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν τον Ιούνιο, με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου δύο ετών, καθώς ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για τρίτο συνεχή μήνα. Αντίθετη τάση σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες συρρικνώθηκαν με έντονο και επιταχυνόμενο ρυθμό – τον ταχύτερο από τον Φεβρουάριο.

Τα επίπεδα παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα υποχώρησαν και πάλι, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας μείωσης της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών. Ο συνολικός ρυθμός περιορισμού της παραγωγής ήταν ελαφρώς ταχύτερος από τον Μάιο, εντούτοις, παρέμεινε ο δεύτερος βραδύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 011.

Ο ρυθμός περιορισμού των θέσεων εργασίας στον μεταποιητικό τομέα εξασθένησε ελαφρώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2011. Παρόλ' αυτά, η τελευταία μείωση της συνολικής απασχόλησης εξακολουθούσε να είναι σημαντική, δεδομένου ότι οι εταιρείες έκαναν λόγο για απολύσεις προσωπικού και για μείωση των ωρών εργασίας.

Τα στοιχεία του Ιουνίου υπέδειξαν άλλη μία δριμεία υποχώρηση του όγκου των ανειλημμένων (αλλά μη περατωμένων) εργασιών στις μονάδες των Ελλήνων παραγωγών αγαθών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα περίπου οκτώ μηνών.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οι εταιρείες διατήρησαν την προτίμησή τους για χαμηλά επίπεδα προμηθειών, όπως υπέδειξαν οι ραγδαίες μειώσεις τόσο στα αποθέματα πρώτων υλών όσο και στα αποθέματα ετοίμων προϊόντων. Ο περαιτέρω περιορισμός της αγοραστικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, ο οποίος ήταν ο δριμύτερος από τον Μάρτιο, άσκησε καθοδικές πιέσεις στα αποθέματα των πρώτων υλών και των ημι-κατεργασμένων προϊόντων.

Ο Phil Smith, economist της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI δηλώνει:

«Ο κύριος δείκτης PMI ανήλθε στην υψηλότερη τιμή σε διάστημα δύο ετών τον Ιούνιο, παρά την ελαφρώς βραδύτερη μείωση τόσο των νέων παραγγελιών όσο και της απασχόλησης στις μονάδες των κατασκευαστών. Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο, ενώ η δριμύτερη και επιταχυνόμενη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών υπέδειξε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί και πάλι η τάση των νέων παραγγελιών, ώστε να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στην παραγωγή. Πράγματι, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, ορισμένες εταιρείες επιβράδυναν τους ρυθμούς παραγωγής προκειμένου να περιορίσουν τα επίπεδα ετοίμων προϊόντων τους.

Η εντονότερη επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη που καταγράφηκε τον Μάιο, συνέβαλε επίσης στην πρόσφατη άνοδο του κύριου δείκτη PMI, καθώς η επιδείνωση της μέσης απόδοσης των προμηθευτών ήταν η δριμύτερη που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί το 2013 παρά την επιταχυνόμενη υποχώρηση της αγοραστικής δραστηριότητας. Η έλλειψη διαθέσιμων αποθεμάτων από την πλευρά των προμηθευτών ήταν συχνά ο λόγος τον οποίο ανέφεραν μέλη του πάνελ σε σχέση με την επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των προμηθειών, ενώ η έλλειψη αυτή με τη σειρά της συνδέθηκε εν μέρει με τα προβλήματα ρευστότητας».