Οι παλαιότεροι, και ειδικά όσοι είχαν μια αδυναμία στο γαλλικό τραγούδι, ίσως θυμούνται το Sympathique των Pink Martini. Κάπως έτσι δένει και η σχέση του Naval Group με την ελληνική επιχειρηματικότητα: με γαλλική φινέτσα στην επιφάνεια, αλλά με πολύ πιο ουσιαστικό βάθος στο παρασκήνιο.
Γιατί πίσω από τα επίσημα δελτία και τις θεσμικές ανακοινώσεις, ο γαλλικός αμυντικός κολοσσός έχει απλώσει στην Ελλάδα ένα δίκτυο που μόνο αμελητέο δεν το λες. Περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο κάδρο αυτής της συνεργασίας, ενώ ήδη “τρέχει” διψήφιος αριθμός συμβάσεων και πάνω από 120 επιμέρους συμβόλαια. Από μεταλλικές κατασκευές και σύνθετα υλικά έως τεχνική υποστήριξη και εξειδικευμένες υπηρεσίες
Σε αυτή την εξίσωση, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους πιο κρίσιμους παίκτες. Η συμμετοχή τους στην παραγωγή των φρεγατών, μέσω της κατασκευής επιμέρους blocks, δεν είναι μια λεπτομέρεια τεχνικού χαρακτήρα. Είναι μια εξέλιξη με βάρος, καθώς πρόκειται για το πρώτο ναυπηγείο εκτός Γαλλίας που αποκτά ρόλο σε αντίστοιχο έργο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η σχέση αυτή δεν εξαντλείται στην παραγωγική φάση. Μέσω συμφωνιών follow-on support, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας αποκτούν ρόλο και στην τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των πλοίων. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η “βαριά” ουσία της συνεργασίας: όχι μόνο στην κατασκευή, αλλά στην παραμονή της ελληνικής πλευράς μέσα στον κύκλο ζωής του προγράμματος.
Την ίδια ώρα, ο Naval Group δεν κρύβει ότι θέλει να διευρύνει το ελληνικό του αποτύπωμα. Η συνεργασία με τη Metlen Energy & Metals δεν είναι ένα τυπικό μνημόνιο καλών προθέσεων για να γεμίσουν οι ανακοινώσεις. Αντιθέτως, δείχνει να εντάσσεται σε ένα πιο φιλόδοξο πλάνο, που αγγίζει έργα για φρεγάτες και υποβρύχια, με ορίζοντα που ξεπερνά την ελληνική αγορά. Η Metlen συμμετέχει ήδη στην παραγωγή μεταλλικών κατασκευών για τις φρεγάτες FDI, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία, και η νέα συμφωνία μοιάζει να ανοίγει ακόμη περισσότερο την πόρτα για την είσοδό της στην ευρύτερη, διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα του γαλλικού ομίλου.
Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που έχει περισσότερο ενδιαφέρον απ’ όσο αφήνουν να φανεί οι επίσημες γραμμές. Διότι στο φόντο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, διαμορφώνεται κάτι ευρύτερο: ένα πλέγμα γαλλοελληνικών βιομηχανικών δεσμών με διάρκεια, τεχνικό βάθος και σαφή στρατηγική στόχευση. Και αυτό, για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, ίσως είναι το πιο σημαντικό μήνυμα.
Ο Naval Group δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα μόνο ως αγοραστή. Τη βλέπει ολοένα και περισσότερο ως εταίρο που μπορεί να παίξει ευρύτερο ρόλο




















