Το δόγμα του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα σκάνδαλα η κυβέρνηση και η ΝΔ, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, τα δύο νέα κόμματα που πρόκειται να εξαγγείλουν οι Αλέξης Τσίπρας και Μαρία Καρυστιανού θα επιτείνουν τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης. Η ομάδα που είναι επιφορτισμένη με τον πολιτικό σχεδιασμό εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο, που θα έχουν ανακοινωθεί τα δύο νέα κόμματα, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα υποστούν καθίζηση και πιθανότατα θα είναι μονοψήφια. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπό προϋποθέσεις μπορεί να αγγίξει το 12% και της Καρυστιανού το 8%.
Σε κάθε περίπτωση ο κατακερματισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, η οποία στις εκλογές ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξεως του 26% με 27% μπορεί να διεκδικήσει και πάλι πολιτική κυριαρχία. Άλλωστε στο Μαξίμου προεξοφλούν δεύτερη και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, τις οποίες θα φορτώσουν στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.




















