Moody's Analytics: Ισχυρός ο αντίκτυπος του πολέμου στον πληθωρισμό της Ελλάδας
Για τον τουρισμό, η Moody’s Analytics σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου το 2021, θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού
Επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 στο 4,5% με το βασικό σενάριο της και στο 1,9% με το δυσμενές, προβλέπει η Moody’s Analytics που ανήκει στον όμιλο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Η Moody’s Analytics έχει και ένα τρίτο, αισιόδοξο σενάριο, που βασίζεται στην υπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει ταχύτερα από το αναμενόμενο, το οποίο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% φέτος.
Η εταιρεία εκτιμά ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στον πληθωρισμό θα είναι μεγάλoς, συνθλίβοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από το 8% στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο φέτος για να υποχωρήσει οριακά στο 7,7% στο τέλος του έτους και περαιτέρω στο 3% σε μέσα επίπεδα το 2023 και στη συνέχεια να συγκλίνει προς το 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πληθωρισμός θα τροφοδοτηθεί και από τις αυξήσεις των μισθών καθώς οι πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ενταθούν το 2023.
Για τον τουρισμό, η Moody’s Analytics σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου το 2021, θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού.
Τα τρία σενάρια της Moody's Analytics
Το βασικό σενάριο της εταιρείας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό υψηλότερο από τον δυνητικό ρυθμό για μία πενταετία.
Η ισχυρή ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση του χρέους κάτω από το 170% του ΑΕΠ και τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έως το 2024. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 2,8% το 2023.
Στο αισιόδοξο σενάριο, γίνεται η υπόθεση ότι ο πόλεμος στη Ρωσία και οι εις βάρος της κυρώσεις τερματίζονται σύντομα και ότι υποχωρεί περαιτέρω η πανδημία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή αύξηση της ζήτησης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,7% φέτος και 3,9% το 2023.
Το δυσμενές σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι θα παραταθεί πολύ ο πόλεμος και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Παράλληλα, γίνεται η υπόθεση ότι θα εμφανισθεί νέα μετάλλαξη του κορονοϊού τον επόμενο χειμώνα, οδηγώντας στην εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων και ότι θα υπάρξουν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις το 2023, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού. Στο σενάριο αυτό, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,9% φέτος, ενώ το 2023 θα υπάρξει ύφεση 1,5%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται μόνο κατά 1,9% το 2022 και συρρικνώνεται 1,5% το 2023.
Η Moody’s Analytics σημειώνει ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν την τελευταία διετία, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς περισσότεροι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα. Αναφέρει ακόμη ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η J.P. Morgan εξαγόρασε το 49% της Viva Wallet, κίνηση που προβλήθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: imerisia.gr