Η ΕΚΤ διατηρεί το waiver στα ελληνικά ομόλογα
Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω της πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση
«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβαν τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να συνεχίζουν να τα δέχονται ως επιλέξιμες εξασφαλίσεις οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη την επενδυτική βαθμίδα.
Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε πως παρότι τα ελληνικά ομόλογα δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος, ωστόσο πληρούν άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας και γι' αυτό επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ΕΕ να τα δέχονται, για όσο συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).
Η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά το πακέτο των μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων για την πανδημία που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020, σε τρεις φάσεις, μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024.
1η φάση: Από τις 8 Ιουλίου 2022, μειώνεται στο μισό η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Επίσης δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020, αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια και θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020.
2η φάση: Τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής που υπήρχε προ του πανδημικού κινδύνου, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
3η φάση: Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω της πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση.
Το waiver λήγει τον Ιούνιο
To λεγόμενο waiver – η άρση, δηλαδή, της διάταξης που προβλέπει ότι η ΕΚΤ δέχεται ως ενέχυρα μόνο ομόλογα με επενδυτική διαβάθμιση – λήγει τον Ιούνιο, αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου μέσω επανεπενδύσεων ομολόγων του PEPP που λήγουν, και τώρα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τα δέχεται και ως ενέχυρα.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος τόνισε πρόσφατα ότι μία απόφαση σχετικά με το θέμα αυτό θα υπάρξει σύντομα. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε δει μεγάλη βελτίωση στην ελληνική οικονομία, τόσο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημοσιονομική προσαρμογή, και αυτό έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης», είπε ο ντε Γκίντος, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη… και να έχουμε κατά νου ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, είναι πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι ήταν πριν από δύο ή τρία χρόνια».
Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘ΒΒ υψηλό», μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση.
Πηγή: imerisia.gr