Εμμένει η Γερμανία στο “nein” στα ευρωομόλογα
Το Βερολίνο εμμένει στη θέση του ότι δεν χρειάζεται η έκδοση κάποιου τύπου ευρωομολόγου, προϊδεάζοντας για παράταση του αδιεξόδου στους κόλπους της Ε.Ε.
Εννέα χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει την έκδοση ενός τίτλου που θα συγκεντρώσει από τις παγκόσμιες αγορές ως και ένα τρισεκατομμύριο ευρώ προκειμένου να επανεκκινήσει η ευρωπαϊκή οικονομία που έχει ουσιαστικά ακινητοποιηθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Στο σχέδιο για την έκδοση του τίτλου, η διάρκεια του οποίου θα κυμαίνεται στα 30 με 50 χρόνια, αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας.
Χθες Δευτέρα η Γερμανία επανέλαβε τη θέση της πως η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου δεν είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την πλευρά του και σε μια προφανή προσπάθεια να αντικρούσει τις κατηγορίες περί έλλειψης αλληλεγγύης ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η καθημερινή μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από την Ιταλία και τη Γαλλία για νοσηλεία στη Γερμανία αποτελεί έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης.
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η έκδοση ευρωομολόγου είναι μονόδρομος και οι χώρες του Βορρά εμφανίζονται να αντιστέκονται προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τους πολίτες τους.
Οι ενέργειες της ΕΚΤ έχουν, μέχρι στιγμή, λειτουργήσει ως βάλσαμο για τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους, σχολιάζει το Bloomberg και προσθέτει πως πολλά εξαρτώνται από την απόφαση που θα εκδώσει τον Μάιο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρσλούης στη Γερμανία. Τυχόν απόφαση στην οποία θα τίθενται περιορισμοί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα πυροδοτήσει αναταραχή στις αγορές ομολόγων και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η έκδοση ευρωομολόγου θα αποτελέσει μονόδρομο. Ένας τέτοιος τίτλος θα μπορεί να εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή την Κομισιόν και ουσιαστικά θα δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να μην προχωρήσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο επίσης συναντά τις αντιρρήσεις των Γερμανών και των Ολλανδών. Η αναταραχή από μια αρνητική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, προσθέτει το Bloomberg, μπορεί εύκολα να αποφευχθεί αν στο μεταξύ οι χώρες της ευρωζώνης συναινέσουν στην έκδοση του πολυπόθητου -για τον ευρωπαϊκό Νότο- τίτλου.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στις 7 Απριλίου στην επόμενη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, καθώς οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου.