Τι λέει μεγαλοστέλεχος της Bank of America για Grexit και capital controls

Τι λέει μεγαλοστέλεχος της Bank of America για Grexit και capital controls
Ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής συναλλάγματος της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, μιλώντας στο Moneypro εκτιμά είναι ήδη αργά για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Ωστόσο επισημαίνει ότι εάν οι δύο πλευρές αρχίσουν να συγκλίνουν, υπάρχει μία πιθανότητα να αποφευχθεί η χρεοκοπία ακόμη και εάν η δόση του ΔΝΤ δεν πληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, πρέπει όμως πάση θυσία να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου


Κε Βαμβακίδη μετά από τα τελευταία αδιέξοδα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών , πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας;

Υπάρχει ελπίδα αλλά σβήνει γρήγορα. Όπως έχει προτείνει ο Senior Economist του ΔΝΤ Olivier Blanchard, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν ουσιαστικά. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος. Η Ευρώπη θα πρέπει να προσφέρει κάποια ελάφρυνση του χρέους με τη μορφή της σημαντικής επιμήκυνσης. Αυτά τα δύο μαζί σημαίνουν σταδιακή ελάφρυνση του χρέους, εάν η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα ζητά την άμεση και άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους, ενώ η Ευρώπη ζητά λιτότητα χωρίς τέλος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Πόσο χρόνο πιστεύετε ότι έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της για να πάει σε μία συμφωνία;

Είναι ήδη αργά, αλλά εάν οι δύο πλευρές τουλάχιστον αρχίσουν να συγκλίνουν, υπάρχει μία πιθανότητα να αποφευχθεί η χρεοκοπία ακόμη και εάν η δόση του ΔΝΤ δεν πληρωθεί, αλλά μόνο μέχρι τις 20 Ιουλίου, καθώς τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ θα πρέπει να εξοφληθούν.

Ποιο θα είναι το κόστος στην περίπτωση συμφωνίας και ποιο στην περίπτωση ρήξης;

Μια αξιόπιστη συμφωνία θα είναι πολύ θετική για την ελληνική οικονομία, παρά την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι μια βιώσιμη συμφωνία που θα αντιμετωπίσει διαπαντός τους κινδύνους ενός Grexit και θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κάθε ημιτελής συμφωνία που απλώς θα μεταθέσει τα προβλήματα για αργότερα, θα οδηγήσει την οικονομία σε αργό θάνατο.
Από την άλλη, χωρίς μια συμφωνία, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε μια βαθιά ύφεση. Η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά, τα έσοδα θα καταρρεύσουν και η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς, οι τράπεζες δεν θα έχουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τελικά θα «σκάσουν». Το χρέος δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα αποτελέσει σοβαρή επιβάρυνση και για τις μελλοντικές γενιές

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη αν τελικά δεν επέλθει συμφωνία;

Περιμένουμε ένα αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και στα ευρωπαϊκά assets αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει και αγοραστική ευκαιρία. Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Επιπλέον, οι αρχές της Ευρωζώνης θα έχουν ισχυρά κίνητρα να στηρίξουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και υπόσχονται ότι θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν όλοι οι κίνδυνοι από την Ελλάδα. Το ευρώ είναι πιθανό να αποδυναμωθεί εάν η ΕΚΤ χαλαρώσει τις πολιτικές της ως απάντηση σε ένα ελληνικό σοκ, αλλά αυτό θα είναι θετικό για την Ευρωζώνη.

Είναι πιθανή η επιβολή capital controls;

Χωρίς συμφωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη και μετά από μια ελληνική χρεοκοπία, αναμένουμε την διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω ELA . Ο ELA είναι μόνο για τις φερέγγυες τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν αφερέγγυες μετά από μια χρεοκοπία, επειδή τα κεφάλαιά τους και οι εξασφαλίσεις που «ενεχυριάζουν» στην ΕΚΤ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κρατικές εγγυήσεις.

Βλέπετε να υιοθετεί η Ελλάδα διπλό νόμισμα;

Βασική μας αρχή είναι ότι η Ελλάδα θα αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο. Ένα σύστημα διπλού νομίσματος είναι «παράνομο» στην Ευρωζώνη και είναι ουσιαστικά ένα Grexit. Επιπλέον, η εμπειρία των αναδυόμενων αγορών με διπλά νομίσματα ήταν καταστροφική, με το νέο νόμισμα συχνά να είναι υποτιμάται ανεξέλεγκτα και το παλιό νόμισμα να ανταλλάσσεται στην μαύρη αγορά σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές.

Υπάρχει περίπτωση πτώχευσης εντός ευρώ;

Ναι, αλλά μόνο για λίγους μήνες. Μετά την πτώχευση, η Ελλάδα θα είναι μια μη-λειτουργική οικονομία, χωρίς τράπεζες, χωρίς κεντρική τράπεζα, χωρίς νομισματική πολιτική και χωρίς οποιαδήποτε πηγή στήριξης της ρευστότητας. Χωρίς ένα πρόγραμμα το οποίο θα φέρει σταδιακά την Ελλάδα πίσω ως πλήρες μέλος της Ευρωζώνης, το Grexit θα γίνει σύντομα η μόνη εναλλακτική - επιλογή.


«Η Ελλάδα δημιούργησε την Τρόικα»

Ποια πλευρά πιστεύετε ότι θα φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη σε περίπτωση ρήξης, η κυβέρνηση ή οι δανειστές;

Εγώ προσωπικά διαφωνώ με αυτό το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Η Ελλάδα θα υποφέρει πάρα πολύ χωρίς μια συμφωνία. Κατηγορώντας την Ευρώπη δεν θα κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση. Η Ελλάδα έφτασε σε αυτή την χαοτική κατάσταση, διότι η χώρα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της για δεκαετίες και αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση επειδή δεν άδραξε την ευκαιρία να μεταρρυθμίσει και να αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Έξι χρόνια σε ύφεση και συνεχίζουμε να μιλάμε για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης. Τι περιμένουμε; Οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας. Φυσικά υπήρχαν λάθη στα προγράμματα της τρόικας. Αλλά η τρόικα δεν ήταν εκεί όταν μπήκαμε στην κρίση. Ας μην ξεχνάμε, η Ελλάδα δημιούργησε την Τρόικα.

Θεωρείτε ότι ο κ. Ντράγκι ορθά «στραγγάλισε» τις ελληνικές τράπεζες αφαιρώντας τους την πρόσβαση στον πακτωλό της ρευστότητας που δίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές;

Η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα το οποίο βασίζεται επάνω σε κανόνες, όπως κάθε άλλη μοντέρνα κεντρική τράπεζα. Στο πλαίσιο των κανόνων της, έχει προσφέρει σημαντική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Χωρίς αυτή την υποστήριξη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήδη θα είχε καταρρεύσει. Οι κανόνες της ΕΚΤ είναι γνωστές και οι χώρες μέλη θα πρέπει να λειτουργούν λαμβάνοντας αυτούς τους κανόνες υπόψη. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ