Σε θετικό έδαφος αλλά με επιβράδυνση ρυθμών η ελληνική μεταποίηση τον Ιούλιο

Σε θετικό έδαφος αλλά με επιβράδυνση ρυθμών η ελληνική μεταποίηση τον Ιούλιο

Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται τον Ιούλιο

Βελτιωμένος σταθερά παρουσιάζεται ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Ιούλιο, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 μηνών εν μέσω καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 53,2 μονάδες τον Ιούλιο, χαμηλότερα από τις 54 μονάδες του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης πάνω από το 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη. Παρά το ότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε για τέταρτο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος από τα τέλη του 2023, ο ελληνικός κλάδος σημειώνει καλύτερη επίδοση από αυτόν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι καθυστερήσεις και οι διαταραχές στις ναυτιλιακές μεταφορές εξακολούθησαν να αποτελούν λόγο ανησυχίας για τις επιχειρήσεις, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε και το κόστος εισροών υπέστη ανοδικές πιέσεις», ανέφερε η Siân Jones, οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, η αύξηση των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να κυμανθεί στο μέτριο επίπεδο του 2,7% το 2024», πρόσθεσε η Jones.

Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται τον Ιούλιο, με κάποιους κατασκευαστές να αναφέρουν εντονότερη ζήτηση από Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο μικρότερος μέχρι στιγμής το 2024.

Η ενίσχυση της μεταποίησης εξασθένηση και αυτή, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επηρεάστηκε αρνητικά από τις ανησυχίες σχετικά με τις ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς την αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ