Έφτασαν στα 4,16 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε ETF bitcoin - Στον Καναδά η μερίδα του λέοντος

Έφτασαν στα 4,16 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε ETF bitcoin - Στον Καναδά η μερίδα του λέοντος

 

 

Τα μισά δηλ. 2 δισ. δολάρια, επενδύονται στα επτά spot ETF bitcoin που έχουν ξεκινήσει στον Καναδά από το 2021

Τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που επενδύονται σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που συνδέονται με την τιμή spot του bitcoin ανέρχονται πλέον σε 4,16 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko, εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης κρυπτονομισμάτων.

Σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού, ή 2 δισεκατομμύρια δολάρια, επενδύεται στα επτά spot ETF bitcoin που έχουν ξεκινήσει στον Καναδά από το 2021. Ο Καναδάς φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο από τα 20 ETF, το Purpose Bitcoin ETF, το οποίο έχει 819,1 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.


Μέχρι σήμερα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως μόνο σε ETF που συνδέονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως το ProShares Bitcoin Strategy, το οποίο έχει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) εξετάζει επί του παρόντος έως και 10 αιτήσεις για την έναρξη παρόμοιων ETFs spot στις Η.Π.Α.

Οι υποστηρικτές λένε ότι τα ETF που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι ένας ανακριβής και πιο δαπανηρός τρόπος παρακολούθησης της απόδοσης του bitcoin σε ένα προϊόν που διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο. Η SEC έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί όλες τις εφαρμογές spot bitcoin ETF, λέγοντας ότι οι αιτούντες δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να προστατεύσουν τους επενδυτές από τη χειραγώγηση της αγοράς.

Άλλα ρυθμιστικά καθεστώτα ήταν πιο δεκτικά, αναφέρει η CoinGecko. Το πρώτο που κυκλοφόρησε ήταν το γερμανικό ETC Group Physical Bitcoin (BTCE.DE) τον Ιούνιο του 2020. Αυτό το ETF έχει τώρα περιουσιακά στοιχεία 802 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής.

Τα άλλα επτά ETF της Ευρώπης είναι ενσωματωμένα σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Τζέρσεϊ, τα Νησιά Κέιμαν και το Λιχτενστάιν. Υπάρχουν επίσης πολύ μικρότερα προϊόντα που διακινούνται στη Βραζιλία και την Αυστραλία.

«Μένει να δούμε αν τα πιθανά ETF Bitcoin spot των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να προσελκύσουν ισχυρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον και να ξεπεράσουν τα ETF του Καναδά και της Γερμανίας», δήλωσε ο Coin Gecko.

Υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με το δυνητικό μέγεθος της αγοράς ETF spot bitcoin των ΗΠΑ, με εκτιμήσεις που ξεκινούν από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο σε ζήτηση την πρώτη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ