PMI: Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο

PMI: Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Απότομη επιβράδυνση καταγράφηκε στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, ο οποίος δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την περαιτέρω επιδείνωση στον κλάδο της μεταποίησης.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζει η εμπορική τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) υποχώρησε στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο από το υψηλό ενός έτους των 52,2 μονάδων τον Μάιο. «Η ανάπτυξη (σ.σ. πάνω από τις 50 μονάδες) στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδοθεί πλήρως στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ ο κλάδος της μεταποίησης αποδυναμώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, η ανάπτυξη της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να είναι σχεδόν τόσο ισχυρή όσο ον προηγούμενο μήνα», δήλωσε ο Δρ. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην εμπορική τράπεζα του Αμβούργου.

Συγκεκριμένα ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Απεναντίας, όπως έδειξε η αντίστοιχη έρευνα της περασμένης εβδομάδας από την S&P Global, ο τομέας των υπηρεσιών επιδεινώθηκε σημαντικά. Παρότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές τους, η ζήτηση συρρικνώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

PMI: Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης-1

Ήπια επιβράδυνση στη Γερμανία

Ανοδική τάση ακολούθησε το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο κλάδος των υπηρεσιών στη Γερμανία, παρουσιάζοντας όμως κάποια επιβράδυνση τον Ιούνιο.

Ο PMΙ των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στις 53,1 μονάδες τον Ιούνιο από 53,4 μονάδες τον Μάιο, συνεχίζοντας βέβαια πάνω από το όριο των 50 μονάδων που καταδεικνύει ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων και της απασχόλησης εμφάνισε επίσης επιβράδυνση, ενώ οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το ερχόμενο έτος υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε ετών.

«Ο τομέας των υπηρεσιών κρατάει στην επιφάνεια τη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο de la Rubia. «Παρά την ήπια πτώση της δυναμικής, η δραστηριότητα στις υπηρεσίες συνεχίζει να αναπτύσσεται με γερό ρυθμό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ανάπτυξη στη δραστηριότητα τον Ιούνιο, το απέδωσαν σε μια μεγάλη γκάμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων προσπαθειών στο marketing και τις πωλήσεις, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, τους αγώνες ποδοσφαίρου και γενικά την ισχυρότερη ζήτηση.

«Ενώ το Euro είναι πιθανό να στήριξε τη δραστηριότητα τον περασμένο μήνα, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τη χαμηλότερη αισιοδοξία των ερωτηθέντων σχετικά με τη δραστηριότητα τον Ιούνιο του 2025, καθώς βλέπουν ότι δεν θα υπάρχει κάποια τέτοιου είδους διοργάνωση», δήλωσε ο de la Rubia.

Τα κόστη στον τομέα των υπηρεσιών ανέβηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2021, παρότι οι μισθοί έδειχναν ότι εξακολουθούν να ασκούνται έντονες πιέσεις και στα έξοδα των επιχειρήσεων.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες και μεταποίηση, υποχώρησε στις 50,3 μονάδες τον Ιούνιο από το υψηλό ενός έτους στις 52,4 μονάδες τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ