ΗΠΑ: Οι επενδυτικές τράπεζες βλέπουν άνοδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων

 ΗΠΑ: Οι επενδυτικές τράπεζες βλέπουν άνοδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων

Τα deal των Εxxon Mobil και Chevron έδωσαν ελπίδες στην αγορά

 

Μεγάλες εταιρείες της Wall Street βλέπουν ότι μια θλιβερή χρονιά συναλλαγών φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της και τώρα ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να συγχωνευτούν, προσφέροντας ελπίδα ότι τα έσοδα για τις επενδυτικές τραπεζικές θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά από ένα απογοητευτικό τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία Dealogic έδειξαν ότι παγκοσμίως, τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 16% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, πρόσφατα, οι τραπεζίτες ακούγονται πιο θετικοί ν αφού η Exxon Mobil και η Chevron CVX.N ανακοίνωσαν αμφότερες εξαγορές για περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτές οι εξαγορές, παράλληλα με την εκκολαπτόμενη αναβίωση των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs), αναμένεται να ενισχύσουν τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής το επόμενο έτος.

Υπήρχε «σίγουρα... κάποια διαφορά σε σχέση με πριν από έξι έως εννέα μήνες» ότι για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) η «αγορά φτάνει στο πάτο», δήλωσε ο CEO της Lazard, Peter Orszag, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Οι συζητήσεις με τους πελάτες έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Orszag, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι νωρίτερα αυτό το μήνα. Η ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα την Πέμπτη έχασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, καθώς η συμβουλευτική της δραστηριότητα ταλαιπωρήθηκε από μια παρατεταμένη ύφεση στις συναλλαγές.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley, Ted Pick, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο τον Ιανουάριο, ήταν εξίσου αισιόδοξος, λέγοντας στο CNBC την Πέμπτη ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε βιομηχανικούς ομίλους «θεωρούνται ως το πιο ενδιαφέρον μέρος του επόμενου κύκλου».
Ο Pick σημείωσε ότι δεδομένης της υστέρησης τριών έως έξι μηνών πριν κλείσουν οι συμφωνίες, ο σχετικός δείκτης είναι ο αγωγός μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η Morgan Stanley υστερούσε έναντι των ομοίων της στο τρίτο τρίμηνο. Ο λήθαργο dealmaking απογοήτευσε τους επενδυτές, στέλνοντας τις μετοχές περισσότερο από 6% χαμηλότερα όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στις 18 Οκτωβρίου. Την Πέμπτη, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 1%.

Τα παγκόσμια έσοδα από την επενδυτική τραπεζική ανήλθαν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, 20% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με την Dealogic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ