Γερμανία: Επιδότηση τέλος για τους σταθμούς φόρτισης ΙΧ - Εξαντλήθηκαν τα χρήματα σε μια μέρα

Γερμανία: Επιδότηση τέλος για τους σταθμούς φόρτισης ΙΧ - Εξαντλήθηκαν τα χρήματα σε μια μέρα

Περίπου 33.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός 24 ωρών από την έναρξή του προγράμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ

 


Η κρατική τράπεζα KfW της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διέκοψε αυθημερόν ένα πρόγραμμα επιδότησης για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με ηλιακή ενέργεια στο σπίτι, καθώς τα κεφάλαια εξαντλήθηκαν αμέσως λόγω της υψηλής ζήτησης.

Με προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών για φέτος, το πρόγραμμα πρόσφερε επιδότηση έως και 10.200 ευρώ για ιδιοκτήτες κατοικιών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με αποθήκευση ενέργειας και σταθμό φόρτισης.
Το πρόγραμμα είχε στόχο να ενισχύσει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να μειώσει την ανάγκη για δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Περίπου 33.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός 24 ωρών από την έναρξή του, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλεπόμενα κεφάλαια είχαν εξαντληθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας KfW. «Ζητάμε από όλους τους ενδιαφερόμενους να μην υποβάλουν άλλες αιτήσεις».

Το υπουργείο Μεταφορών είχε διαθέσει συνολικά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα με 200 εκατομμύρια να προορίζονται για το επόμενο έτος βάσει της αρχής "αρχή του πρώτου έρχεται, πρώτος εξυπηρετούμενος".

Η γερμανική ένωση ηλιακής ενέργειας BSW δήλωσε ότι δεν ήταν έκπληξη που τα κεφάλαια εξαντλήθηκαν τόσο γρήγορα, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα και τοίχους για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ζήτηση για συστήματα ηλιακής ενέργειας υπερδιπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και ένας στους έξι ιδιοκτήτες κατοικιών στη χώρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες του, δήλωσε η BSW, επικαλούμενη στοιχεία της αγοράς και μια εαρινή έρευνα από YouGov.


Καθώς το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που φορτίζουν στο σπίτι με οικιακή ηλιακή ενέργεια πέφτει σε λιγότερο από το τρίτο σε σύγκριση με τις αγορές από το δίκτυο, περίπου το 42% των ανθρώπων που εγκαθιστούν πάνελ στις στέγες τους θα εγκαθιστούσαν ένα wallbox, πρόσθεσε.

Ένα τυπικό οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα 70 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούσε να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια για έως και 20.000 χιλιόμετρα ηλεκτρικού ταξιδιού εκτός από την τροφοδοσία ενός νοικοκυριού τεσσάρων ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ