Τα λάθη των λογιστών, οι ήρωες υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας και το αλάθητο του Υπουργού
Ο Υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” στις 8 Δεκεμβρίου στους δημοσιογράφους κ Ανθή Βούλγαρη και κ Ιορδάνη Χασαπόπουλο ότι για τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στις πληρωμές αναστολών, η ευθύνη δεν είναι ούτε στο πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ, ούτε στην διαδικασία υποβολής της αίτησης, αλλά στα λάθη των λογιστών. Την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι μια χούφτα ανθρώπων του Υπουργείου, με νύχια και με δόντια κατόρθωσαν να διεκπεραιώσουν όλες τις πληρωμές, εκτός από αυτές που δεν γινόταν να διεκπεραιωθούν εξαιτίας των 14.736 λαθών που έχουν κάνει οι λογιστές. Τόνισε επίσης ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν έχει κάνει κανένα λάθος από τον Μάρτιο και μετά. Εν ολίγοις, έχουμε το αλάνθαστο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τους ήρωες υπαλλήλους του Υπουργείου και τους λογιστές που κάνουμε λάθη.
Όποιος έχει εργαστεί σοβαρά στη ζωή του, κατανοεί ότι τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Όταν λοιπόν συντονίζεται μια εργασία, ο υπεύθυνος είναι αδιανόητο να περιμένει ότι όλα θα εκτελεστούν στην εντέλεια. Είναι υποχρεωμένος να ορίσει σωστές διαδικασίες, ώστε τα λάθη που θα συμβούν να διαπιστωθούν έγκαιρα και να υπάρχει τρόπος να επιλυθούν με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.
Αν όμως ο προϊστάμενος θεωρεί ότι τα λάθη είναι ντροπή και ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν κάνουν ποτέ λάθη, αυτό που συμβαίνει είναι τα λάθη να κρύβονται κάτω από το χαλί. Δεν υπάρχουν διαδικασίες διαπίστωσης των λαθών και αν υπάρχουν γίνονται με φόβο μην διαπιστωθεί το λάθος και αν διαπιστωθεί το λάθος, αντί να ανακοινωθεί ώστε να διορθωθεί, κρύβεται. Π.χ. στο πρόγραμμα που εκπόνησε το Υπουργείο Εργασίας για την τηλεκπαίδευση των επιστημόνων, το διαβόητο πλέον “Σκοιλ Ελκίκου” που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, δεν υπήρξε διαδικασία ελέγχου της τηλεκπαίδευσης που προσφέρθηκε, όποιος διαπίστωνε τα οφθαλμοφανή λάθη δεν τολμούσε να μιλήσει, για να μην εκθέσει τον εαυτό του, την ομάδα του ή τον προϊστάμενό του, με αποτέλεσμα να βγει μια γελοία τηλεκπαίδευση που προσέβαλε βάναυσα το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και η κυβέρνηση να αναγκαστεί να την αποσύρει άρον άρον κατόπιν εορτής.
Το να περιμένει κανείς από τους λογιστές να μην κάνουμε λάθη, που από τον Μάρτιο και μετά εργαζόμαστε αδιάλειπτα σε κατάσταση κατεπείγοντος, έχοντας το καθήκον να μελετήσουμε, να εξηγήσουμε και να υλοποιήσουμε έναν καταιγισμό μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε την δουλειά που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την απειλή των ίδιων πανάκριβων προστίμων για κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρησης, είναι τουλάχιστον αφελές. Το να υποστηρίζει ο κ Υπουργός ότι η πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ τα κάνει όλα τέλεια και ότι όλα τα λάθη διορθώνονται, είναι δυστυχώς ψευδές. Εκεί που έχει απόλυτο δίκιο ο κ Υπουργός, είναι ότι μια χούφτα ανθρώπων στο Υπουργείο, δουλεύουν ηρωικά, για να υλοποιήσουν τα μέτρα στήριξης. Στον ηρωισμό όμως καταφεύγουν, όσοι δεν μπορούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό. Και αν το ίδιο το Υπουργείο εργάζεται με ηρωισμό για τα μέτρα που το ίδιο αποφασίζει, με πόσο ηρωισμό εργαζόμαστε οι λογιστές που τα μέτρα πέφτουν πάνω μας σωρηδόν, χωρίς καν να ερωτηθούμε;
Η λέξη επαγγελματίας προέρχεται από το ρήμα “επαγγέλλομαι” που αρχικά σήμαινε “υπόσχομαι” Προσωπικά ως επαγγελματίας δεν υπόσχομαι ότι δεν θα κάνω ποτέ λάθος, αυτό που υπόσχομαι όμως είναι ότι το λάθος θα βρεθεί και θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα τέτοιο λάθος διαπιστώθηκε αρχές Νοεμβρίου, όταν η ομάδα της μισθοδοσίας ανακάλυψε ότι μια αίτηση αναστολής περιόδου Σεπτεμβρίου, αντί να υποβληθεί οριστικά, είχε εκτυπωθεί σε καθεστώς προσωρινής αποθήκευσης. Ταυτόχρονα όμως η ΑΠΔ είχε σταλεί εμπρόθεσμα, πριν την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης των αναστολών, αναγράφοντας και τους εργαζόμενους και τις ημέρες που είχαν βγει σε αναστολή. Θεώρησα λοιπόν ότι το λάθος μας αυτό, θα έχει ως μόνη συνέπεια οι εργαζόμενοι να πληρωθούν καθυστερημένα, καθώς είναι αυταπόδεικτο ότι η επιχείρηση είχε βγάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή, αφού το είχε δηλώσει στην ΑΠΔ με ημερομηνία κατάθεσης 30/10, ενώ οι δηλώσεις αναστολής είχαν μεταγενέστερη προθεσμία στις αρχές Νοεμβρίου.
Αμ δε. Όσο και αν ο Υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι τέλειο και δεν κάνει ποτέ λάθη, όσο και αν επιμένει ότι τα λάθη των λογιστών τελικά διορθώνονται εξαιτίας του ηρωισμού των υπαλλήλων του Υπουργείου, δυστυχώς κανένας δεν μπορούσε να δώσει λύση, σε μια τόσο απλή και αυταπόδεικτη περίπτωση. Πράγματι βρήκα τους υπευθύνους του Υπουργείου Εργασίας. Πράγματι είναι “μια χούφτα” και πράγματι έχει πέσει μεγάλο μέρος στους ώμους τους. Με άκουσαν, κατανόησαν το πρόβλημα, θέλησαν να με βοηθήσουν, αλλά δεν μπόρεσαν. Κι έτσι, για ένα λάθος λογιστή, ένα λάθος ανθρώπινο, ένα λάθος που έχει μια τόσο απλή λύση καθώς οι παράλληλες εργασίες έγιναν σωστά και διαπιστώθηκε πολύ γρήγορα, οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή, χωρίς να φταίνε σε τίποτα, όχι μόνο έμειναν απλήρωτοι για έναν ολόκληρο μήνα αλλά και θα χάσουν οριστικά τη χρηματική αποζημίωση που δικαιούνται, αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία του Υπουργείου.
Οι λογιστές λοιπόν κάνουμε λάθη. Δεν είναι ντροπή να το παραδεχτούμε. Ντροπή είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την διόρθωση των λαθών, να τα χρησιμοποιεί ως ψόγο για τον κλάδο μας, αντί να καταλάβει ότι όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα και προσπαθούμε να σώσουμε την οικονομία της χώρας από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ντροπή είναι να φιλοτεχνούμε επικοινωνιακά την εικόνα του αλάθητου, λες και είμαστε Θεοί, αντί να αγωνιζόμαστε στην πράξη να βελτιώσουμε ό,τι μπορεί να βελτιωθεί. Δυστυχώς αυτή η ντροπή δεν βαραίνει μόνο Υπουργούς και πολιτικούς, αλλά και τους εκπροσώπους λογιστών που στα τόσα που περνάει ο κλάδος φαίνεται να μην καταλαβαίνουν τίποτα, τόσο που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν οι εκπρόσωποι των λογιστών, είναι πράγματι λογιστές.
Ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχουμε ως πολιτεία, είναι ότι οι διοικήσεις δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Δυστυχώς όσοι εργαζόμαστε και ζούμε τα προβλήματα, δεν έχουμε τον τρόπο να τα μεταφέρουμε, ούτε να προτείνουμε λύσεις, καθώς ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από άλλα ενδιαφέροντα και άλλες επιδιώξεις. Δυστυχώς η επικοινωνία έχει πάρει διαζύγιο από την ουσία. Σε δύσκολους καιρούς, όπως η πανδημία που ζούμε, αυτό γίνεται αντιληπτό με πάταγο αλλά και δραματικές συνέπειες. Τουλάχιστον ας σταθεί η δύσκολη αυτή εμπειρία ως αιτία να αλλάξουμε, να γίνουμε ειλικρινείς και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Αναγκαία συνθήκη για να λυθεί ένα πρόβλημα, είναι πρώτα να αναγνωριστεί.
"Ο Αγαμέμνονας Σταυρόπουλος, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' τάξης είναι μέτοχος και υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts A.E."