BofA: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει - Η πρόκληση της διατήρησης της ανάπτυξης

BofA: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει - Η πρόκληση της διατήρησης της ανάπτυξης

Τα δημοσιονομικά είναι ισχυρά, ωστόσο κάποιες μακροπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν.

Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει τόσο σε ανάπτυξη όσο και δημοσιονομικά, ενώ αναμένεται να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη για το 2025/2026, σημειώνει η Bank of America. Όμως, όπως τονίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, η βασική πρόκληση είναι η διατήρηση της ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας παραμένει ευάλωτο, ενώ παρατηρήθηκε και ανεπαρκής πιστωτική ανάκαμψη. Όλα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η Bank of America.

Η BofA εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2025/26. Η ιδιωτική κατανάλωση και το capex είναι πιθανό να παραμείνουν κύριοι καταλύτες σε αυτό.

Στα αρνητικά είναι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως λόγω των πιστωτικών περιορισμών και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την BofA, οι συνεχιζόμενες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν απτά αποτελέσματα. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα στην αυτοαπασχόληση, αποδίδει καρπούς, εξηγώντας μέρος της πρόσφατης υπεραπόδοσης των εσόδων παρά τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Η κυβέρνηση έχει εξορθολογίσει τα κρατικά έσοδα και βελτίωσε τη στόχευση. Και η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας μείωσε σημαντικά το κόστος συναλλαγών σε ορισμένους τομείς.

Εν τω μεταξύ, η πράσινη μετάβαση προχωρά καλά, με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στη 2η θέση παγκοσμίως στο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο ανταγωνισμός στην εκπαίδευση έχει αυξηθεί με την αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που συνδέονται με ξένα πανεπιστήμια.

Για τη στήριξη των επενδύσεων, η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα).

Η συγκρότηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται σε διαδικασία μεταρρύθμισης και θα καθοριστεί από μια φόρμουλα που θα βασίζεται στις τάσεις του κόστους ζωής και της παραγωγικότητας, ώστε να αποφευχθούν οι πολιτικές παρεμβάσεις στο μέλλον.

Η Ελλάδα θα έχει επιτέλους κτηματολόγιο, ενώ και η απορρόφηση κεφαλαίων RRF (Recovery and Resilience Facility) ήταν μία από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ευάλωτη στα υψηλά επιτόκια από τις άλλες της Ευρωζώνης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, με πολύ χαμηλά και σταθερά επιτόκια και μέση ωρίμανση 20 ετών.

Τα χρέη του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά χαμηλά, λόγω της περιορισμένης πιστωτικής επέκτασης κατά τα χρόνια της κρίσης.

Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

Όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, επισημαίνουν οι αναλυτές, εντοπίζοντας την επόμενη πρόκληση στην μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για επενδύσεις.

Η κυβέρνηση έχει το πολιτικό κεφάλαιο αλλά και διαθέσιμους πόρους για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζει η BofA, έπειτα από την επίσκεψή της στην Αθήνα. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο δεν είχαν πολιτικό κόστος, αλλά τα οφέλη τους τις έκαναν και δημοφιλείς.

Με τις επόμενες εκλογές να γίνονται στα μέσα του 2027, τις δημοσιονομικές υπεραποδόσεις, την διαθεσιμότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και τα περιθώρια για δανεισμό από τις τράπεζες, ο οίκος μιλά για ένα παράθυρο ευκαιρίας για νέες επενδύσεις.

«Διατηρούμε θετικές προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα και βλέπουμε το 10ετές spread με το γερμανικό ομόλογο να δοκιμάζει αλλά να μην ξεπερνά τις 70 μ.β. σε ένα αμετάβλητο περιβάλλον κινδύνου.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι παραμένουν εξωτερικοί, δηλαδή η γεωπολιτική και οι γενικές διακυμάνσεις του κλίματος κινδύνου στην αγορά.

Έχουμε πλέον θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα με τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που καλύπτουμε να αξιολογούνται ως Buy (Eurobank, Πειραιώς, Alpha). Αν και η πίεση που προκαλείται από τα καθαρά έσοδα (ΝΙΙ) από τόκους στα κέρδη ανά μετοχή θα έρθει ακόμα με υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια, επισημαίνουμε: 1) φθηνές αποτιμήσεις, 2) ισχυρή αύξηση δανείων έναντι συγκρατημένη στην Ευρώπη, 3) βελτίωση των θεμάτων από το παρελθόν, 4) αύξηση των πληρωμών διανομής και 5) περιθώριο αντιστάθμισης μέρους της πίεσης στα NII μέσω αύξησης των προμηθειών», σημειώνει ο οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ