Οι «παγίδες» του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Της Κατερίνας Φραγκάκη*
Στον προθάλαμο των κατασχέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς βρίσκονται περισσότεροι από 670.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι 400.000 δανειολήπτες έχουν «κόκκινα» δάνεια.
Η νέα πλατφόρμα που θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες και θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα νόμο Κατσέλη θα ρυθμίζει όλες τις οφειλές που έχει ένας πολίτης. Δηλαδή και τα δάνεια και τα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ. Οι υπερχρεωμένοι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Τι θα γίνεται για παράδειγμα εάν κάποιος πληρώνει το δάνειο και αφήνει απλήρωτη την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία; Σε αυτή την περίπτωση θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα προστατεύεται, αλλά μέχρι να γραφτεί το νέο πτωχευτικό δίκαιο κανείς δεν μπορεί να μιλά με υποθέσεις. Ειδικά, όταν πρόκειται για το σπίτι ενός δανειολήπτη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο κατάλληλο για να μπορέσουν όλοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και ίσως σε αυτή την περίπτωση μια νέα παράταση του ισχύοντος καθεστώτος να κρίνεται περισσότερο από επιτακτική. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα μπορεί να βγήκε τυπικά από τα μνημόνια ωστόσο χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πτωχεύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 στους 10 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν έρθει φέτος αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας δεν διαθέτουν ούτε καν τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ενώ είχε δοθεί εντολή από φορολογική διοίκηση να γίνουν κατασχέσεις σε 700.000 οφειλέτες προς έκπληξη ακόμη και των ίδιων των Αρχών διαπιστώθηκε ότι οι περίπου 210.000 οφειλέτες δεν είχαν καν τραπεζικό λογαριασμό!
Ακόμη όμως και αυτοί οι οφειλέτες που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στις περισσότερες των περιπτώσεων οι φορολογικές Αρχές είτε τους βρίσκουν εντελώς άδειους είτε με λίγα ευρώ. Με στόχο λοιπόν να γίνουν οι κατασχέσεις πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές τα κατασχετήρια εκδίδονται πλέον εφόσον οι φορολογικές υπηρεσίες διαπιστώσουν από το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών ότι ο φορολογούμενος για τον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό. Οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης που δεκάδες χιλιάδες πολίτες είτε έχασαν εντελώς τις δουλειές τους είτε είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνεται σε ποσοστό πάνω από 50%. Με τους πλειστηριασμούς να απειλούν χιλιάδες δανειολήπτες το νέο πτωχευτικό δίκαιο θα πρέπει να καλύπτει όλους όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα οικονομική κρίση.
Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)
Άλλα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr
Χρονιά ρυθμίσεων αλλά και πλειστηριασμών το 2019
Αποποιήσεις κληρονομιών λόγω χρεών: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε