Χρονιά ρυθμίσεων αλλά και πλειστηριασμών το 2019
Της Κατερίνας Φραγκάκη*
Χρονιά ρυθμίσεων αλλά και πλειστηριασμών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το 2019. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έχει αναμορφώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τον νόμο Κατσέλη και να δημιουργήσει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μια τελευταία ευκαιρία να εντάξουν τις οφειλές τους στον νόμο Κατσέλη με τις ισχύουσες ευνοϊκές διατάξεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Από και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Όσοι δεν καταφέρουν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς.
Από τις αρχές Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν αυστηρότερα τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πτωχευτικό δίκαιο για την προστασία της κατοικίας τους. Πλέον μένουν μόνο λίγες εβδομάδες για να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Ο χρόνος πιέζει και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο για την έκδοση των οφειλών τους από τις τράπεζες απαιτούνται δέκα εργάσιμες ημέρες. Η παράταση που δόθηκε στον νόμο Κατσέλη είναι κατά πάσα πιθανότητα και η τελευταία. Από τις αρχές Μαρτίου οι δανειολήπτες που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πτωχευτικό δίκαιο θα είναι πολλοί λιγότεροι.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς. Μέχρι το τέλους Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί 4.421 πλειστηριασμοί. Πλειστηριασμοί που θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς θα πρέπει να έχουν μειωθεί δραστικά τα κόκκινα δάνεια μέχρι το 2021.
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε αλλαγές και σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Στόχος είναι να μπορούν να ενταχθούν προς ρύθμιση και τα χρέη που βεβαιώθηκαν το 2018 σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και πιστωτές.
Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του χρόνου για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Σε περίπτωση που οι δανειστές δώσουν το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εντάξουν και τις οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την υποβάλλουν εκ νέου.
Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)
Άλλα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr
Αποποιήσεις κληρονομιών λόγω χρεών: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε