Goldman Sachs: Ουδέτερη στάση για το ελληνικό χρηματιστήριο – Στις 1.475 μονάδες ο στόχος για το ΓΔ
Ο οίκος προβλέπει μείωση 4% φέτος στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στον Γενικό Δείκτη και αύξηση 2% το 2026
Η Goldman Sachs στο πρώτο report της για τις αναδυόμενες αγορές το 2025 διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα με ουδέτερη σύσταση και την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.475 μονάδες ή περιθώριο πτώσης 2% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο οίκος προβλέπει μείωση 4% φέτος στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στον Γενικό Δείκτη και αύξηση 2% το 2026. Η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του 8% θα ανεβάσει τη συνολική προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη σε όρους δολαρίου στο 5%.
« Ο αμερικανικός εξαιρετισμός οδήγησε στην υποαπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών. Ο MSCI EM σημείωσε μια μέτρια απόδοση 5% σε όρους δολαρίου πέρυσι, αλλά η υποτίμηση του συναλλαγματικού ισοζυγίου κατά 5% έναντι του δολαρίου αντιστάθμισε τα κέρδη του δείκτη κατά 9% από τη συσσώρευση κερδών, ενώ ο δείκτης P/E διευρύνθηκε μόνο κατά 1%. Ο αμερικανικός εξαιρετισμός (SPX: +23%) οδήγησε στην υποαπόδοση των μετοχών της ΕΜ, ενώ ο MSCI EM είχε ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη», εξηγεί η Goldman Sachs.
Παραμένουμε οverweight τις μετοχές της Κίνας και τις εγχώριες αγορές της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων εντός της Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας εντός της CEEMEA και της Χιλής στη Λατινική Αμερική. Αναβαθμίζουμε τις τουρκικές μετοχές σε marketweight λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών, της ισχυρής ανάκαμψης των κερδών από τη συρρίκνωση το 2024, της βελτίωσης της κερδοφορίας των τραπεζών από την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, των φθηνών συνολικών αποτιμήσεων και της θετικής δυναμικής λόγω της άρσης της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά τις μετοχικές ιδέες, συνεχίζουμε να προτιμούμε τις ποιοτικές εταιρείες με υψηλή ορατότητα κερδών και ισχυρούς ισολογισμούς, καθώς και τις μετοχές που επωφελούνται από τα επιτόκια και προσφέρουν ισχυρή αύξηση κερδών, σε αγορές με περαιτέρω περιθώρια μείωσης των επιτοκίων το 2025», επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.