Θετική για ελληνική οικονομία και τις τράπεζες η UBS – Οι λόγοι της αισιοδοξίας της

Θετική για ελληνική οικονομία και τις τράπεζες η UBS – Οι λόγοι της αισιοδοξίας της

Συστάσεις αγοράς και για τις 4 συστημικές τράπεζες

Επιμένει στην αισιόδοξη στάση της για την Ελλάδα η UBS, παρά την αδυναμία που δείχνουν οι τελευταίοι δείκτες για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι αναλυτές του οίκου εξηγούν ότι η ανάπτυξη στο μακροοικονομικό σκηνικό και οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα πάνε χέρι – χέρι. Εκτιμούν ότι το ΑΕΠ παραμένει σε καλό δρόμο για να φτάσει την πρόβλεψή τους για άνοδο 2,5% και πάνω από το consensus, παρά την πρόσφατη αδυναμία των δεικτών της Ευρωζώνης (PMI, Ifo). Η δημοσιονομική υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, δεδομένης της καλύτερης είσπραξης φόρων και αυτά οδηγούν σε περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Συνολικά, επαναλαμβάνουμε τη θετική μας στάση για τα ελληνικά ομόλογα και για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Παραμένουμε θετικοί για τις προοπτικές τόσο των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, όσο και των μετοχικών αγορών. Οι βασικοί κίνδυνοι είναι: νέα πτωτική οικονομική δυναμική στην Ευρωζώνη, φυσικές καταστροφές, καθυστερήσεις στην απορρόφηση και διανομή των διαθέσιμων κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Η ανάπτυξη το 2023 δεν έφτασε τις επίσημες προβλέψεις (και τις προβλέψεις της UBS) κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και των επιπτώσεων από τις πλημμύρες του θεσσαλικού κάμπου. Φέτος, τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ στο 2,5%, 0,6% πάνω από το consensus και 0,3% πάνω από την τελευταία επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης για το 2,2%. Επίσης, η αύξηση του ΑΕΠ το 2025 θα είναι στο 3%, εκτίμηση η οποία είναι 1% πάνω από το consensus.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS δηλώνει εποικοδομητική τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις ελληνικές αγορές, διατηρώντας τη θετική της στάση απέναντι στις τράπεζες, έπειτα και από τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα εντοπίζονται σε τυχόν περαιτέρω εξασθένηση της Ευρωζώνης, στις φυσικές καταστροφές καθώς και σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην απορρόφηση και διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι 5 λόγοι αισιοδοξίας για την ανάπτυξη

Όπως παραδέχεται η UBS, πέρυσι, η ανάπτυξη δεν επιβεβαίωσε τις επίσημες προβλέψεις αλλά και τις δικές της εκτιμήσεις, λόγω καθυστερήσεων στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και του αντίκτυπου των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Φέτος, παρότι η πρόβλεψη του οίκου κινείται κατά 60 μονάδες βάσης πάνω από το consensus και 30 μονάδες βάσης πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης, αναμένεται να επιβεβαιωθεί για τους εξής λόγους:

1. Έπειτα από την ανάπτυξη του 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, το carry-over φτάνει στις 210 μονάδες βάσης φέτος. Η κατανάλωση είναι ισχυρή, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα αποθέματα συμβάλλουν θετικά στο ΑΕΠ.

2. Η κατανάλωση στηρίζεται από την σημαντική αύξηση των πραγματικών μισθών (5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2024) και την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Επιπλέον, η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίζεται και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 9,5%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2009.

3. Οι επενδύσεις αναμένεται να ωφεληθούν από την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ και η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων επιταχύνεται, φτάνοντας στο 11,4% τον Αύγουστο.

4. Τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ φέτος, 7% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, αν και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν (περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τέλη στα κρουαζιερόπλοια κτλ) αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά.

5. Παρότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από την πορεία της Ευρωζώνης, ο δεσμός αυτός δεν είναι τόσο έντονος όσο στο παρελθόν, με δεδομένο τον ρόλο που παίζουν τα κοινοτικά κονδύλια και το δραματικά καλύτερο δημοσιονομικό και τραπεζικό περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων, η UBS δηλώνει θετική και για το 2025, όταν περιμένει ανάπτυξη 3%, δηλαδή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Κατά τα άλλα, η UBS εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί γρηγορότερα από τους επίσημους στόχους της κυβέρνησης, πέφτοντας στο 152% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2024 και στο 144% έως τα τέλη του 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος θέτει τον στόχο για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 3% για τα τέλη του τρέχοντος έτους και στο 2,7% για τα τέλη του 2025.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές συστήνουν την αγορά και των τεσσάρων μετοχών, εκφράζοντας προτίμηση για την Εθνική και την Πειραιώς.

Η UBS επισημαίνει τρεις βασικούς λόγους για τη σύστασή της:

1. Οι τράπεζες έχουν βγει δυναμικά από την κρίση και έχουν καταβάλει πρόσφατα το πρώτο μέρισμα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Οι δυνατότητες για διανομές είναι πιθανότατα υψηλότερες από τα συντηρητικά τους σχέδια πληρωμών. Το διαθέσιμο κεφάλαιο για διανομή πάνω από τους εσωτερικούς κεφαλαιακούς στόχους τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσε να ανέλθει σε 60% της κεφαλαιοποίησης του κλάδου.

2. Οι τράπεζες είναι μεγάλοι ωφελημένοι από έναν ισχυρό κύκλο εταιρικών πιστώσεων, καθώς οι εταιρικές πιστώσεις θα αυξηθούν κατά 8,7% ετησίως το 2023-2026.

3. Οι μετοχές είναι από τις φθηνότερες, τόσο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσο και στο πλαίσιο των οικονομιών της Ευρώπης, ιδίως σε σχέση με τον δείκτη P/TNAV έναντι του δείκτη αποδοτικότητας ROTE. Η UBS προτιμά τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας για το ποιοτικό franchise της με την υψηλή κερδοφορία και τα πλεονάζοντα κεφάλαια και την Τράπεζα Πειραιώς για την προοπτική re-rating, για το ότι είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με σταθερή κερδοφορία, καθώς και το ότι βγήκε ισχυρότερη από την κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ