UBS: Η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% φέτος - Που το στηρίζει

UBS: Η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% φέτος - Που το στηρίζει

Για το 2025, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 3% για την ελληνική οικονομία

Στην πρόβλεψή της ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% φέτος επιμένει η UBS, καθώς εκτιμά ότι στοιχεία όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, τα καταναλωτικά δάνεια και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στηρίζουν την αισιοδοξία της. Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για την ανάπτυξη του 2024 διαμορφώνονται κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

Η UBS επισημαίνει, πάντως, ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στο 2,7%, με τον δομικό πληθωρισμό να εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 3%. Η πρόβλεψή της μιλά για μέσο πληθωρισμό στο 2,5% φέτος και στο 2% το 2025.

UBS: Οι δείκτες που στηρίζουν την αισιοδοξία της για την Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 2,5%-1

Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 2,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι το Ecofin ενέκρινε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνολικά, οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο είναι καλύτερη από ό,τι στον Βορρά, ενώ και η δυναμική του χρέους στην περιφέρεια βελτιώνεται.

Για το 2025, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 3% για την ελληνική οικονομία, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα καλύτερη από το consensus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ