Goldman Sachs: Οι 3 καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες για τη συνέχεια του ράλι

Goldman Sachs: Οι 3 καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες για τη συνέχεια του ράλι

Στην αντίδραση των τραπεζικών μετοχών μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές εστιάζει σε ανάλυση της η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 13%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έλαβαν την αντίθετη κατεύθυνση, με αυτές των AT1 να υποχωρούν κατά 30 – 50 μονάδες βάσης και των senior preferred ομολόγων κατά περίπου 10 – 20 μονάδες βάσης.

Τα σχόλια από μερίδα επενδυτών που έλαβε η Goldman Sachs, δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες προοπτικές στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκαν από την αγορά ως ένα σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «investment grade».

Η Goldman Sachs διατηρεί μια σχετικά εποικοδομητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες (σύσταση «buy» για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), αναμένοντας ένα μέσο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων, ROTE, στο 12% – 10% το 2023 – 2024, από 8% το 2022, με περαιτέρω βελτίωση του μέσου δείκτη CET1 στο 14,6% – 15,4% (από 13,7% το 2022).

Αναμένουμε, σημειώνει, έναν συνδυασμό υγιούς ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ (2,6%/1,5% το 2023/24 σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι περίπου 0,7%/1,3% που είναι η εκτίμηση για την Ευρώπη) και στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αύξηση κατά μέσο όρο 5% ετησίως των εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της ευρωζώνης, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% στην ΕΕ). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE 6% το 2022: αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται το 2023/24, στο 5%/3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ του 2%-3%, συμπληρώνει.

Οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

  • Πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
  • Περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή και
  • Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να μοιράσουν μερίσματα.

Η Goldman Sachs, υπενθυμίζει το «πράσινο φως που άναψε» ο SSM, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, στο να προβεί η Eurobank στην επαναγορά των μετοχών της (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ.

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε την έγκριση από τον SSM για την καταβολή ενός πρώτου μερίσματος το 2023 (από τη χρήση του 2022) με μια προοπτική για ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών στο 20% – 30% μεσοπρόθεσμα.

Στη διοίκηση της Eurobank υπάρχει η φιλοδοξία για ένα ελάχιστο ποσοστό διανομής επί των κερδών στο 25% από το 2023, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί προς το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο μεσοπρόθεσμα.

Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε μια πρόβλεψη για μια διανομή μερίσματος της τάξεως του 10% από τα κέρδη του 2023 και σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό διανομής στο 35% το 2025, ενώ η Alpha Bank συνέθεσε επίσης ένα πλάνο για ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών στο 20%, με περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ