ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως θα ανοίξουν το δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Εντός των αναμενόμενων πλαισίων ήταν η αύξηση του πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας, γεγονός που καθιστά πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,9% μετά από αύξηση 3% τον Ιούνιο.Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν διατήρηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3%.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,2% σε μηνιαία βάση και σε ετήσια βάση σε 3,2%, εντός των προσδοκιών.

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε για τέταρτο μήνα σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, διατηρώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε πτωτική τάση, καθώς η οικονομία χαμηλώνει σιγά-σιγά ταχύτητα. Σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, η Fed αναμένεται ευρέως να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ το μέγεθος της μείωσης θα καθοριστεί πιθανότατα από περισσότερα νέα οικονομικά δεδομένα.

Πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι θα λάβουν περισσότερες ενδείξεις για τον πληθωρισμό καθώς και άλλη μια έκθεση για την απασχόληση – η οποία θα τεθεί στο μικροσκόπιο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του Ιουλίου που συνέβαλαν στο παγκόσμιο ξεπούλημα στις αγορές και αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ