Ryanair: Βλέπει σημαντικές μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων φέτος το καλοκαίρι

Ryanair: Βλέπει σημαντικές μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων φέτος το καλοκαίρι

Ο επικεφαλής των οικονομικών δήλωσε ότι η Ryanair έχει την πολυτέλεια να πετάει με ελαφρώς χαμηλότερους ναύλους επειδή έχει το πλεονέκτημα του κόστους 

Η Ryanair Holdings Plc αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τις τιμές των εισιτηρίων κατά την κρίσιμη καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, εκτιμώντας ότι οι τιμές τους θα είναι «σημαντικά χαμηλότερες» κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί.

Ο ιρλανδικός οικονομικός αερομεταφορέας είδε τους μέσους ναύλους να μειώνονται κατά 15% στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, ανέφερε η Ryanair τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της. Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ στα 360 εκατ. ευρώ την περίοδο αυτή, από 663 εκατ. ευρώ. Προηγουμένως είδε τους ναύλους στο δεύτερο τρίμηνο να είναι «σταθεροί έως ελαφρώς αυξημένοι».

Το καλοκαίρι είναι κρίσιμο για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς είναι η περίοδος κατά την οποία κερδίζουν τα περισσότερα χρήματά τους. Η σεζόν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής δύσκολη για τους αερομεταφορείς εξαιτίας των χαμηλότερων αποδόσεων, των προβλημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, των καθυστερήσεων στην παράδοση αεροσκαφών και μιας παγκόσμιας διακοπής της πληροφορικής την περασμένη εβδομάδα που ακύρωσε και καθυστέρησε χιλιάδες πτήσεις.

Ενώ οι αερομεταφορείς ανέμεναν ότι οι περιορισμοί της χωρητικότητας θα οδηγούσαν σε αύξηση των ναύλων, μέχρι στιγμής αυτοί παραμένουν χαμηλότεροι, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair, να προσφέρουν εκπτώσεις για να καλύψουν την επιπλέον χωρητικότητα θέσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Michael O’Leary δήλωσε προηγουμένως ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναγκάζει τους ναύλους να μειωθούν.

«Οι καταναλωτές είναι απλώς λίγο πιο φειδωλοί», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Neil Sorahan σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά είναι απλά λίγο πιο προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους».

Ο επικεφαλής των οικονομικών δήλωσε ότι η Ryanair έχει την πολυτέλεια να πετάει με ελαφρώς χαμηλότερους ναύλους επειδή έχει το πλεονέκτημα του κόστους και ότι η στρατηγική του αερομεταφορέα ήταν πάντα να γεμίζει τα αεροπλάνα, «και τιμολογούμε ανάλογα».

Η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών 737 Max της Boeing Co. θα μπορούσαν να διολισθήσουν περαιτέρω, αλλά ότι υπήρξε βελτίωση στην ποιότητα και τη συχνότητα των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο. Η κίνηση για το σύνολο του έτους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8%, εφόσον οι παραδόσεις της Boeing δεν καθυστερήσουν περαιτέρω, δήλωσε η εταιρεία. Η Ryanair παραμένει περίπου 20 αεροπλάνα λιγότερα από το συμβόλαιό της και η εταιρεία επικεντρώνεται τώρα στην απόκτηση των υπόλοιπων 50 μονάδων, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ryanair, οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 1% στα 3,63 δισ. ευρώ. Η αεροπορική εταιρεία είχε υψηλότερο λειτουργικό κόστος, καθώς η εξοικονόμηση από την πτώση των καυσίμων αντισταθμίστηκε από το υψηλότερο προσωπικό και άλλα έξοδα που συνδέονται με τις καθυστερήσεις της Boeing.

ADVERTISEMENT

Η Ryanair είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το τρίμηνο, ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η EasyJet Plc και την επόμενη εβδομάδα η IAG SA και η Wizz Air Holdings Plc. Η μετοχή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας έχει υποχωρήσει 14% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με πτώση 10% της EasyJet και κέρδος 2% της Wizz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ