Κασκάρι (Fed): Λογική μια μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Κασκάρι (Fed): Λογική μια μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Kασκάρι, ο οποίος ήταν πιο επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από πολλούς συναδέλφους του, δεν είπε πόσες μειώσεις επιτοκίων αναμένει προσωπικά

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Νιλ Κασκάρι δήλωσε την Κυριακή 16/6 ότι είναι “λογική πρόβλεψη” ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μία φορά φέτος, περιμένοντας μέχρι τον Δεκέμβριο για να το κάνει.

«Πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία που θα μας πείσουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στο 2%», δήλωσε ο Κασκάρι σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS.

Η Fed διατήρησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο, για να διατηρήσει συνεχείς πιέσεις στην οικονομία, ώστε να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Δημοσίευσε επίσης προβλέψεις που έδειξαν ότι η μέση πρόβλεψη και των 19 κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ ήταν για μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος.

«Είμαστε σε πολύ καλή θέση αυτή τη στιγμή για να πάρουμε το χρόνο μας, να πάρουμε περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, να πάρουμε περισσότερα στοιχεία για την οικονομία, για την αγορά εργασίας, πριν χρειαστεί να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση», δήλωσε ο Kασκάρι. «Είμαστε σε ισχυρή θέση, αλλά αν απλώς λέγαμε ότι θα υπάρξει μία μείωση, κάτι που έδειξε η διάμεσος, αυτή θα ήταν πιθανότατα προς το τέλος του έτους».

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Kασκάρι, ο οποίος ήταν πιο επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από πολλούς συναδέλφους του, δεν είπε πόσες μειώσεις επιτοκίων αναμένει προσωπικά.

Είπε ότι έχει εκπλαγεί από το πόσο καλά έχει αποδώσει η αμερικανική αγορά εργασίας, ακόμη και όταν η Fed αύξησε επιθετικά το κόστος δανεισμού το 2022 και το 2023, αλλά ότι αναμένει περισσότερη ψύχρανση στο μέλλον.

«Ελπίζω να είναι μια μέτρια ψύξη και στη συνέχεια να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια πιο ισορροπημένη οικονομία», είπε.
Ο πληθωρισμός με βάση το στοχευμένο μέτρο της Fed, την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, κατέγραψε 2,7% τον Απρίλιο. Η Fed έχει ως στόχο το 2%.

Το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο αυξήθηκε στο 4%, το υψηλότερο από τότε που η Fed ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2022, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από αυτό που οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της θεωρούν βιώσιμο.

Ερωτηθείς σχετικά με το εμπόδιο που θέτει το υψηλό κόστος δανεισμού για τους ανθρώπους που προσπαθούν να αγοράσουν σπίτι, ο Κασκάρι δήλωσε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η Fed για την αγορά κατοικίας είναι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

«Αν απλά μειώναμε τα επιτόκια για να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την ιδιοκτησία κατοικίας αυτή τη στιγμή, αυτό πιθανότατα θα ωθούσε προς τα πάνω την τιμή των σπιτιών και στην πραγματικότητα δεν θα οδηγούσε σε καλύτερη οικονομική προσιτότητα», είπε.

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τη δουλειά μας – να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας – και στη συνέχεια, ελπίζουμε ότι η πλευρά της προσφοράς της οικονομίας θα μπορέσει να παρέμβει για να χτίσει τα σπίτια που χρειάζονται οι Αμερικανοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ