Ράλι ανακούφισης στις αγορές μετά την παύση των δασμών του Τραμπ

Ράλι ανακούφισης στις αγορές μετά την παύση των δασμών του Τραμπ

Οι τραπεζικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές μετοχές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν άνοδο την Πέμπτη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση παύση 90 ημερών των δασμών σε πολλούς εμπορικούς εταίρους. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκαλεί ένα μαζικό ράλι ανακούφισης μετά από μια πολυήμερη πτώση της αγοράς.

Η αναστολή των τιμωρητικών δασμών σε δεκάδες χώρες ήρθε λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξή τους. Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος διατήρησε έναν γενικό δασμό 10% σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές εισαγωγές.

Δυναμικό rebound καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης «σκαρφαλώνει» κατά +5,96% στις 1.619,41 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.653,24 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.528,89 μονάδες. Ράλι άνω του +8% «τρέχουν» οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ανακτά τις 1.500 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 5,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 5,37%.

Στο επίκεντρο των αγοραστών βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος που, μετά τις απώλειες άνω του 20% μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ενισχύεται κατά 7,61% στις 1.501,81 μονάδες με την Alpha να ηγείται των κερδών.

Ανοδικά κινούνται και όλες οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco, της Μυτιληναίος, της Optima, της Εθνικής και της Eurobank. Ανοδικά κινούνται 97 μετοχές, 2 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άλμα 7,1% , μετά από απώλειες 12,5% από τις 2 Απριλίου, οπότε και επιβλήθηκαν οι αμερικανικοί ανταποδοτικοί δασμοί.

Οι τραπεζικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές μετοχές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 10%, 9,9% και 9,1% αντίστοιχα.

Ο γερμανικός DAX εκτινάσσεται κατά 7,55%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει ράλι 7,32%, ο βρετανικός FSTE 100 ενισχύεται 5,37%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 7,86%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν τα κέρδη διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα έχουν επανακτήσει περίπου το ήμισυ των απωλειών που έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το κλείσιμο σε υψηλό ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου.

Οι Ασιάτες traders χαιρέτισαν την κίνηση, ανεβάζοντας τις μετοχές σε όλη την περιοχή. Το Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο άνω του 4% – τρίτη ημέρα κερδών μετά την κατάρρευση άνω του 13% τη Δευτέρα, στη χειρότερη ημέρα του από το 1997 κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η Σαγκάη κέρδισε περισσότερο από 1%. Οι δύο αγορές έλαβαν πρόσθετη στήριξη από την αισιοδοξία ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν νέα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας υπό το φως των δασμολογικών μέτρων. Τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν νέα πτώση των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα αύξησαν αυτές τις ελπίδες.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπογράμμισε σήμερα πως «υποδέχεται θετικά» την αναστολή από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων λόγω των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που επέβαλε, όμως συμπλήρωσε πως «ζητεί σθεναρά» οι ΗΠΑ να αναστείλουν επίσης την ισχύ των υπόλοιπων δασμών που εφαρμόζουν, πάνω απ’ όλα στον χάλυβα και στα αυτοκίνητα.

Ο Nikkei του Τόκιο σημείωσε άνοδο άνω του 8%, η Σεούλ και η Σιγκαπούρη πάνω από 5% και το Σίδνεϊ και η Τζακάρτα πάνω από 4%. Η άνοδος της Ταϊπέι κατά 9,3% ήταν η καλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί ποτέ – αφού η πτώση της Δευτέρας κατά 9,7% αντιπροσώπευε τη χειρότερη πτώση της.

Οι μετοχές του Βιετνάμ, το οποίο αντιμετώπιζε μερικούς από τους πιο σκληρούς δασμούς, σημείωσαν άλμα 6,5%, ενώ η Μανίλα και το Ουέλινγκτον ήταν επίσης βαθιά στο πράσινο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν οι επιδόσεις που ξεχώρισαν, με τις Sony, Sharp, Panasonic και SoftBank να σημειώνουν διψήφια κέρδη, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα καζίνο απολάμβαναν επίσης ισχυρές αγορές.

Οι προμηθευτές της Apple σημείωσαν εντυπωσιακά ράλι — η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ AAC Technologies σημείωσε άνοδο 23% και στην Ταϊβάν, η Hon Hai πρόσθεσε σχεδόν 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ