Κασκάρι (Fed): Χρειάζονται πολλοί μήνες θετικών στοιχείων για τη μείωση των επιτοκίων

Κασκάρι (Fed): Χρειάζονται πολλοί μήνες θετικών στοιχείων για τη μείωση των επιτοκίων

H κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει ακόμη και τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί περαιτέρω.

Θα πρέπει να δει σημαντική πρόοδο στον πληθωρισμό η Federal Reserve προτού μειώσει τα επιτόκια εκτιμά ο πρόεδρος της Federal Reserve της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι μιλώντας στο CNBC.

Ερωτηθείς ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται για να μειώσει η Fed τα επιτόκια μία ή δύο φορές φέτος είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να περάσουν πολλοί ακόμη μήνες με θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, για να μου δώσουν την πεποίθηση ότι είναι σκόπιμο να κάνουμε πίσω».

Επεσήμανε επίσης ότι «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Στις αρχές του Μαΐου το γεράκι της Fed είχε εκφράσει την άποψη ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν αμετάβλητα για μεγάλη χρονική περίοδο, ενδεχομένως όλη τη χρονιά.

Η απόκλιση στις προοπτικές των επιτοκίων

Έχει προκύψει απόκλιση μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια, με τη Fed -που συνήθως κινείται πρώτη- να γίνεται όλο και πιο «γερακίσια» εν μέσω υψηλού ακόμη πληθωρισμού.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την Federal Reserve τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως αναμένεται ευρέως από τις αγορές. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που αιφνιδιαστικά αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάρτιο. Ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) που στις αρχές του μήνα προχώρησε κι αυτή στη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης σε γενικές γραμμές να μειώσει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ