ΔΝΤ: Πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα
Τα 10 βασικά χρηματιστήρια του Τελ Αβίβ ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με πτώση σχεδόν 7%
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπός τους, αναφέρει το Reuters.
Οι ισραηλινές μετοχές είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα Δευτέρα.
«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια ζωής. Παρακολουθούμε στενά αυτήν την ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του Ταμείου. Τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι για τις οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης.
Οι τιμές των ισραηλινών μετοχών και ομολόγων μειώθηκαν και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν την Κυριακή, μια ημέρα αφότου ένοπλοι της Χαμάς στη Γάζα σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγαν άγνωστο αριθμό ανθρώπων, αναφέρει το Reuters .
Τα 10 βασικά χρηματιστήρια του Τελ Αβίβ ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με πτώση σχεδόν 7%, με αποτέλεσμα την πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά 9%, με τζίρο 2,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (573 εκατομμύρια δολάρια) και οι τιμές των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σχεδόν κατά 3%, που ήταν η αρχική αντίδραση της αγοράς στη πιο αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ των τελευταίων δεκαετιών.
Ενώ η αγορά συναλλάγματος είναι κλειστή την Κυριακή, το σέκελ βρίσκεται ήδη στο πιο χαμηλό επίπεδο του έτους λόγω ενός εξαιρετικά αμφισβητούμενου κυβερνητικού σχεδίου για αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος. Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει γρηγορότερα.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 4% σήμερα Δευτέρα, υπό τους φόβους ότι η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή στη Μέση Ανατολή.
Το West Texas Intermediate (WTI), το σημείο αναφοράς για το αμερικανικό πετρέλαιο, αυξήθηκε σε περισσότερα από 86 δολάρια το βαρέλι, γράφει το BBC. Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε επίσης στις αρχές της διαπραγμάτευσης στην ασιατική αγορά.
Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, μετέδωσε το Reuters.
Όμως ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι εξέφρασε την υποστήριξή του για την επίθεση. “Το ασφάλιστρο κινδύνου για το πετρέλαιο αυξάνεται λόγω της προοπτικής μιας ευρύτερης ανάφλεξης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κοντινούς μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία”, δήλωσε στο BBC ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic. «Εάν στη σύγκρουση εμπλέκεται το Ιράν, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει τις επιθέσεις της Χαμάς, έως και το 3 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κινδυνεύει», πρόσθεσε.
Περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών θα παραμείνει «όμηρος», είπε ο Kavonic, εάν διακοπεί η διέλευση μέσω των στενών του Ορμούζ, μιας ζωτικής σημασίας εμπορικής οδού πετρελαίου.
Τα στενά του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας για τους κύριους εξαγωγείς πετρελαίου της περιοχής του Κόλπου, των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τις επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο – τα οποία παραδοσιακά αγοράζουν οι επενδυτές σε περιόδους κρίσης, δήλωσε ο James Cheo, αναλυτής της HSBC. «Σε αυτή τη φάση υπάρχει μια μικρή νευρικότητα. [Οι επενδυτές] θέλουν να δουν περισσότερη σαφήνεια, ειδικά στα οικονομικά δεδομένα και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα», πρόσθεσε ο Cheo.
Συγκρίσεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, ξεπερνώντας τα 120 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Ιούνιο. Υποχώρησαν λίγο πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αλλά έχουν αυξηθεί σταθερά από τότε καθώς οι παραγωγοί προσπάθησαν να περιορίσουν την παραγωγή για να στηρίξουν την αγορά.
Η Σαουδική Αραβία, ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, μιας ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να σφίγγουν τη στρόφιγγα. Ο ΟΠΕΚ + αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και οι αποφάσεις του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.