ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Celsius Network, κατηγορούμενος για απάτη

 ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Celsius Network, κατηγορούμενος για απάτη

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε τους Mashinsky και Celsius την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι αυτός και η Celsius συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης μη εγγεγραμμένων τίτλων κρυπτογράφησης και παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με την οικονομική επιτυχία της εταιρείας.

 

Ο Alex Mashinsky, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της χρεοκοπημένης εταιρείας κρυπτονομισμάτων Celsius Network, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απάτη, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη το πρωί της Πέμπτης, καθώς τρεις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές υπηρεσίες μήνυσαν αυτόν και την εταιρεία του.

Ο Mashinsky, 57 ετών, κατηγορήθηκε για επτά ποινικά αδικήματα- συμπεριλαμβανομένης της απάτης σε χρεόγραφα, της απάτης σε εμπορεύματα και της απάτης μέσω συρμάτων - ενώ ο πρώην επικεφαλής εσόδων της Celsius, Roni Cohen-Pavon, κατηγορήθηκε για τέσσερα ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αποσφραγίστηκε στις Πέμπτη.


Οι Mashinsky και Cohen-Pavon κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς του κρυπτογραφήματος της εταιρείας Hoboken του Νιου Τζέρσεϊ, γνωστού ως Cel, καθώς και για ένα δόλιο σχέδιο χειραγώγησης της τιμής του κρυπτονομίσματος και απάτη που σχετίζεται με τη χειραγώγηση του διακριτικού σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε τους Mashinsky και Celsius την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι αυτός και η Celsius συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης μη εγγεγραμμένων τίτλων κρυπτογράφησης και παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με την οικονομική επιτυχία της εταιρείας.
Η Επιτροπή Εμπορίου Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου υπέβαλαν επίσης αγωγές κατά των Celsius και Mashinsky. Η FTC είπε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Celsius που θα της απαγορεύσει οριστικά να χειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πελατών.


Οι ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τον Mashinsky και την εταιρεία του ότι διαφημίζουν την Celsius ως ασφαλή, παρόμοια με μια παραδοσιακή τράπεζα, παρόλο που έλαβαν όλο και πιο επικίνδυνα μέτρα για την παροχή πληρωμών τόκων υψηλής απόδοσης στις καταθέσεις πελατών.

Ενώ η Celsius έχασε εκατομμύρια δολάρια και οι πελάτες αγωνίστηκαν για ανάληψη κεφαλαίων, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος και η εταιρεία του συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι η Celsius ήταν οικονομικά ασφαλής και είχε αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις αναλήψεις, είπαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η Celsius, τράπεζα κρυπτογράφησης με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση του Κεφαλαίου 11 τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μετά το πάγωμα των αναλήψεων πελατών.

Η Celsius ήταν μεταξύ των πρώτων σε μια σειρά χρεοκοπιών στον τομέα των κρυπτονομισμάτων πέρυσι, καθώς οι τιμές έπεσαν εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού. Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης λίγο αφότου το Hedge Fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital με έδρα τη Σιγκαπούρη και την Voyager Digital έκαναν το ίδιο.

Η μήνυση της SEC ανέφερε ότι η Celsius και ο Mashinsky συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές μέσω «μη καταχωρισμένων και δόλιων προσφορών και πωλήσεων τίτλων κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων» και παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με την οικονομική επιτυχία της Celsius.

Το έγγραφο ανέφερε ότι η Celsius συμμετείχε σε «επικίνδυνες εμπορικές πρακτικές» και έκανε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, παρά το γεγονός ότι είπε στους επενδυτές ότι δεν το έκανε. Η εταιρεία ισχυρίστηκε επίσης ψευδώς ότι συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του token της και ισχυρίστηκε ότι είχε 1 εκατομμύριο ενεργούς χρήστες ενώ στην πραγματικότητα είχε μόνο περίπου 500.000 καταθέτες, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν πλέον ενεργοί, είπε η SEC.

Τον Ιανουάριο, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης μήνυσε τον Mashinsky, ισχυριζόμενος ότι εξαπάτησε τους επενδυτές για δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακό νόμισμα, κρύβοντας την κακή κατάσταση της πλατφόρμας δανεισμού.

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης βρίσκεται σε ασταθές έδαφος από τότε που οι αγωγές της SEC κατά των μεγάλων ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης Binance και Coinbase Global τον περασμένο μήνα αύξησαν κινδύνους περαιτέρω ρυθμιστικών προκλήσεων για τον κλάδο.

Ο Mashinsky είναι ένας κατά συρροή επιχειρηματίας, έχοντας ιδρύσει οκτώ εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του παρόχου τηλεπικοινωνιών Arbinet, ο οποίος εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2004, και της Transit Wireless, που παρέχει Wi-Fi στο μετρό της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ