Ευρώπη: Σε ποια αεροδρόμια θα γίνουν απεργίες το καλοκαίρι

 Ευρώπη: Σε ποια αεροδρόμια θα γίνουν απεργίες το καλοκαίρι

Σε ετοιμότητα οι αεροπορικές εταιρείες για να αποφύγουν την επανάληψη του ταξιδιωτικού χάους του περασμένου έτους 

 

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται στη μέση ενός άλλου πολυάσχολου καλοκαιριού, καθώς ο αριθμός των επιβατών παγκοσμίως ανακάμπτει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Οι αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν έτοιμες να αποφύγουν την επανάληψη του ταξιδιωτικού χάους του περασμένου έτους, μετά από απεργίες και ελλείψεις προσωπικού που τις ανάγκασαν να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις για να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές στα μεγάλα αεροδρόμια.
Ωστόσο, οι απεργίες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίες έχουν κάνει τις αεροπορικές εταιρείες να απαιτούν προστασία για υπερπτήσεις, και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για τους μισθούς από το προσωπικό του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιρειών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω διακοπές.

Ακολουθεί μια περίληψη των πρόσφατων εξελίξεων:

Βρετανία

Οι υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου Χίθροου διέκοψαν στις 23 Ιουνίου τις 31 ημέρες απεργίας που είχαν προγραμματιστεί στον πιο πολυσύχναστο κόμβο της Βρετανίας. Πάνω από 2.000 υπάλληλοι αποδέχθηκαν μια βελτιωμένη προσφορά αμοιβής για αύξηση μεταξύ 15,5% και 17,5%.
Στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, περίπου 100 αξιωματικοί ασφαλείας και τεχνικοί τερματικού σταθμού θα ξεκινήσουν απεργία από τις 18 Ιουλίου. Οι απεργίες θα επηρεάσουν σοβαρά την ασφάλεια και τη συντήρηση του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις πτήσεων, ανέφερε η ένωση Unite.
Η Unite είπε επίσης ότι οι εργαζόμενοι που βοηθούν επιβάτες με προβλήματα κινητικότητας στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης θα πραγματοποιήσουν δύο 24ωρες απεργίες στις 6 Ιουλίου και στις 11 Ιουλίου.


Γαλλία

Οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (ATC) στη Γαλλία οδήγησαν σε καθυστερήσεις και περιορισμένες πτήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας μεγαλύτερη συμφόρηση του εναέριου χώρου στην Ευρώπη.

Πιο πρόσφατα, η γαλλική ρυθμιστική αρχή της αεροπορίας ζήτησε από τους αερομεταφορείς να ακυρώσουν το ένα τρίτο των πτήσεων τους από το αεροδρόμιο Paris-Orly στις 6 Ιουνίου λόγω προγραμματισμένης απεργίας στο ATC. Τους ζήτησε επίσης να μειώσουν τις πτήσεις κατά 20% στη Λυών, τη Μασσαλία, τη Νίκαια, την Τουλούζη, το Μπορντό και τη Νάντη και προέτρεψε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους, αν είναι δυνατόν.

Στις 6 Ιουνίου, η Ryanair ανακοίνωσε ότι έπρεπε να ακυρώσει 400 πτήσεις λόγω της 36ωρης απεργίας, οι περισσότερες από τις οποίες υπερπτήσεις δεν πήγαιναν στη Γαλλία.

Ιταλία

Η ιταλική εταιρεία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ENAV δήλωσε στο Reuters ότι δεν θα πραγματοποιηθούν απεργίες στον ιταλικό τομέα αεροπορικών μεταφορών μεταξύ 27 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου λόγω θερινής εξαίρεσης που προβλέπεται στους κανονισμούς του κλάδου.

Ισπανία

Οι πιλότοι του Iberia Regional Air Nostrum, οι οποίοι απεργούσαν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τις 27 Φεβρουαρίου, προχώρησαν σε καθημερινή επ' αόριστον απεργία από τις 6 Ιουνίου εν μέσω διαφωνίας για τις αμοιβές. Από τις 4 Ιουλίου, η Iberia ανέφερε στον ιστότοπό της ότι οι πτήσεις ενδέχεται να επηρεαστούν και πρόσφερε ευέλικτους ναύλους για ορισμένους επιβάτες που ταξιδεύουν έως τις 6 Ιουλίου σε δρομολόγια που εκτελούνται από την Air Nostrum.

Οι πιλότοι της Air Europa στην Ισπανία έκαναν επίσης απεργία δύο εβδομάδων στις 19 Ιουνίου.
Η Ισπανία αναμένει να δεχθεί περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι του 2023 από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19.

Σουηδία

Το Σουηδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Μεταφορές απέσυρε στις 30 Ιουνίου την απεργία και τον αποκλεισμό από τους ελεγκτές των αεροδρομίων, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Ιουλίου, αφού κατέληξε σε μια νέα συμφωνία επιτήρησης και ασφάλειας.

Ελβετία

Το αεροδρόμιο της Γενεύης κατέληξε σε συμφωνία με το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας στις 30 Ιουνίου για τον τερματισμό της απεργίας λόγω αμοιβών, αφού είδε την εναέρια κυκλοφορία του να σταματά για περίπου τέσσερις ώρες το ίδιο πρωί. Μεταξύ των απεργών εργαζομένων περιλαμβανόταν προσωπικό ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ