Γ. Στουρνάρας: Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ, κακή ιδέα η μείωση του ΦΠΑ

Γ. Στουρνάρας: Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ, κακή ιδέα η μείωση του ΦΠΑ

Ακόμα μία, ίσως και δύο μειώσεις στα επιτόκια το 2024

«Δίκαιο φόρο» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τον ΕΝΦΙΑ, ενώ πρόσθεσε ότι η μείωση του ΦΠΑ «δεν είναι καλή ιδέα». Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι απαιτείται να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε κλάδους όπως στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πέμπτου πόλου στις τράπεζες, ώστε να μειωθούν τα περιθώρια μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων.

«Δεν είναι καλή ιδέα και πολύ σωστά η κυβέρνηση ανθίσταται σε αυτή την ιδέα, διότι ο ΦΠΑ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», είπε ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχετικά με την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ.

«Επίσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ, ότι οι μειώσεις θα περάσουν στις τιμές και δεν θα αυξηθεί το ποσοστό κέρδους. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα τα οποία χρειάζονται, πέρα βέβαια από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που οι κεντρικές τράπεζες παίρνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό, πρέπει να είναι μέτρα τα οποία αυξάνουν τον ανταγωνισμό στην εγχώρια οικονομία. Βλέπετε, για παράδειγμα, στις τράπεζες προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις μικρότερες τράπεζες σήμερα, να δημιουργήσουμε ένα πέμπτο πόλο για να μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες τράπεζες και να μειωθούν τα σπρεντς μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων που είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη σήμερα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους κλάδους. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, εκεί πράγματι υπάρχουν μεγάλοι παραγωγοί και πωλητές, εκεί χρειάζεται πράγματι να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ένταση του ανταγωνισμού στους κλάδους αυτούς» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, απαντώντας στο γιατί ενώ ήρθε ως έκτακτος φόρος την περίοδο των μνημονίων, παρέμεινε στη φορολόγηση του έλληνα πολίτη, ο κ Στουρνάρας, τον χαρακτήρισε «δίκαιο φόρο».

«Κακώς δεν υπήρχε και ήταν ένας από τους λόγους που μπήκαμε σε κρίση. Ο φόρος ακινήτων θεωρείται ένας από τους δικαιότερος φόρους και στην Ελλάδα είναι ακόμα δικαιότερος. Διότι, επειδή ακριβώς υπάρχει μεγάλη παραοικονομία, ένα μέρος της παραοικονομίας παροχετεύεται στην αγορά ακινήτων. Άρα λοιπόν, το να επιβάλεις φόρο στα ακίνητα είναι ένας δίκαιος φόρος. Ήταν από τα πολύ σωστά μέτρα και πολύ σωστά παρέμεινε. Ο φόρος στα ακίνητα είναι ένας πολύ δίκαιος φόρος και υπάρχει παντού σε όλο τον κόσμο» προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της ΤτΕ, υπογράμμισε πως «έχουμε επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα».

«Οι τράπεζες είναι υγιείς. Μέρος των δανείων που έλαβε η Ελλάδα με πολύ ευνοϊκούς όρους διοχετεύτηκε σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τότε, οι οποίες είχαν θιγεί από το PSI, από τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε η κρίση. Άρα, σήμερα είμαστε σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο όχι απλώς στέκεται στα πόδια του, αλλά έχει και πολύ μεγάλες αποδόσεις. Θέλουμε όμως να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Θέλουμε όμως να προσέχει περισσότερο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία για παράδειγμα. Γι’ αυτό και δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να αναπτύξουμε τις μικρότερες τράπεζες και δη και τις συνεταιριστικές τράπεζες της επαρχίας. Υπάρχουν σήμερα διαμάντια στην επαρχία, συνεταιριστικές τράπεζες πάρα πολύ καλές. Αυτές πρέπει να τις ενισχύσουμε για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους» ανέφερε ακόμα.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν έχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ανατροπής της σημερινής κανονικότητας. «Περάσαμε μια μεγάλη κρίση. Μάθαμε πιστεύω. Έχει ωριμάσει ο κόσμος. Νομίζω το τρίπτυχο πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε ποτέ σε πολιτικές του παρελθόντος που μας έφεραν στη μεγάλη κρίση» υπογράμμισε.

Για να υπάρχει σταθερή οικονομία πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. «Πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες να στηρίζονται σε κοινοβούλια που μπορούν να ψηφίζουν νόμους, διότι χρειαζόμαστε προσαρμογές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια προσαρμογή. Άρα λοιπόν, η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα. Δεν μπορείτε να δείτε χώρες με οικονομική σταθερότητα χωρίς πολιτική σταθερότητα» τόνισε καταλήγοντας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ