Η Πορτογαλία διπλασιάζει τους στόχους του 2030 για ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο

Η Πορτογαλία διπλασιάζει τους στόχους του 2030 για ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί στα 42,8 γιγαβάτ (GW) έως το 2030, από τον στόχο των 27,4 GW στο προηγούμενο σχέδιο και 2,5 φορές περισσότερο από την ισχύ σε λειτουργία πέρυσι

 

Η Πορτογαλία έχει υπερδιπλασιάσει τους στόχους της για το 2030 για εγκατεστημένη δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας και ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς στοχεύει να παροπλίσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έως το 2040 και πιθανώς να γίνει ουδέτερος άνθρακας έως το 2045.

Οι νέοι στόχοι αποτελούν μέρος ενός ενημερωμένου σχεδίου των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έστειλε η Πορτογαλία στις Βρυξέλλες την Παρασκευή - η προθεσμία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υποβάλουν ανανεωμένα σχέδια για το πώς αναμένουν να βοηθήσουν περαιτέρω τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα ακολουθήσει δημόσια ακρόαση και το τελικό σχέδιο αναμένεται τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Η Πορτογαλία στοχεύει τώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2005, ενώ το προηγούμενο σχέδιό της προέβλεπε μείωση κατά 45%-55%. Μελετά επίσης την πιθανότητα να γίνει ουδέτερη σε άνθρακα πέντε χρόνια νωρίτερα από την αρχική της δέσμευση.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί στα 42,8 γιγαβάτ (GW) έως το 2030, από τον στόχο των 27,4 GW στο προηγούμενο σχέδιο και 2,5 φορές περισσότερο από την ισχύ σε λειτουργία πέρυσι.

Αυτό θα απαιτήσει περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε έργα πράσινης ενέργειας, κυρίως ιδιωτικά.

Η ΕΕ κινδυνεύει να αποτύχει να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή για το 2030, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το εάν επενδύονται επαρκή κεφάλαια στη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA) σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα.

Η Πορτογαλία στοχεύει να παράγει το 85% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, από περίπου 60% το 2022, που ήταν ήδη ένας από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη.

Η ηλιακή ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 21 GW το 2030, από 9,3 GW στο προηγούμενο σχέδιο και οκτώ φορές πάνω από το περσινό επίπεδο.

Η νέα ικανότητα ηλεκτρολύτη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να φτάσει τα 5,5 GW έως το 2030, από 2,5 GW που προβλεπόταν προηγουμένως.

Η κυβέρνηση αύξησε τον στόχο χερσαίας αιολικής ενέργειας στα 10,4 GW από 9 GW που προβλεπόταν νωρίτερα, ενώ όρισε την προσφερόμενη ισχύ στην πρώτη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αργότερα φέτος στα 2 GW.
Η ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιτρέψει τη μείωση της δυναμικότητας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στα 3,8 GW το 2030 από 5 GW τώρα, «προχωρώντας προς την απαγόρευσή τους από το 2040, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ