Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η άνοδος των τιμών ενέργειας αρχίζουν να αποτυπώνονται πλέον και στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία. Ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2026 και 2% το 2027, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2% το 2026. Παρά την υποβάθμιση, ο οργανισμός εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας ως ανθεκτική, στηριζόμενη στις επενδύσεις, την απασχόληση και την κατανάλωση.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από ό,τι εκτιμούσε ο ΟΟΣΑ πριν από την ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,2% φέτος και να αποκλιμακωθεί στο 2,6% το 2027, όταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν επιστροφή κοντά στον στόχο του 2%.
Ο οργανισμός αποδίδει τη μεταβολή αυτή κυρίως στις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος πλέον θεωρείται βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών.
Παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι πόροι του Recovery and Resilience Facility θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επενδυτική δραστηριότητα, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 7,1% φέτος και 3,2% το 2027.
Θετική συμβολή αναμένεται να έχουν επίσης η αύξηση της απασχόλησης, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος και οι προγραμματισμένες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, οι οποίες θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο ΟΟΣΑ εξακολουθεί να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ το 2026 και 2,7% το 2027, ενώ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί, φθάνοντας στο 129,8% του ΑΕΠ το 2027.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 16% από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, ενώ οι διαταραχές στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ επηρεάζουν ήδη τις εισαγωγές ενέργειας και το εξωτερικό εμπόριο.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης, καθώς οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 93% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η χώρα διαθέτει και ένα σημαντικό αντιστάθμισμα απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν περίπου το 20% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας, γεγονός που ιστορικά έχει λειτουργήσει θετικά σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων και διαταραχών στις θαλάσσιες μεταφορές.
Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η συνέχιση της αποκλιμάκωσης του χρέους πρέπει να παραμείνουν βασικές προτεραιότητες, ενώ συστήνει περαιτέρω περιορισμό φορολογικών εξαιρέσεων, εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις.




















