Νέες απειλές κατά των υποψήφιων εφέδρων

Νέες απειλές κατά των υποψήφιων εφέδρων
Νέα μέθοδο προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε όσους πρέπει –βάσει του νόμου- να υπαχθούν στη διαδικασία της προσυνταξιοδοθετικής διαθεσιμότητας βρήκε η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, απειλεί ότι θα κόβει χρήματα από τη σύνταξη.

Η εγκύκλιος με την νέα απειλή, φέρει την υπογραφή του Φίλιππου Σαχινίδη. Επικαλείται διάταξη του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων με βάση την οποία, υπάλληλος που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει –ενόσω ήταν εν ενεργεία- αποδοχές που δεν δικαιούται, θα πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που του καταβλήθηκαν. Ο τρόπος για την επιστροφή δεν είναι άλλος από την παρακράτηση της οφειλής από τη σύνταξή του. Το μόνο «καταφύγιο» αποτελεί το ότι η παρακράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ¼ της συνολικής σύνταξης η οποία όμως είναι ούτως ή άλλως κουτσουρεμένη.

«Σε περίπτωση που υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει όταν ήταν στην ενέργεια αποδοχές που δεν δικαιούται, τα ποσά ου καταβλήθηκαν χωρίς να οφείλονται παρακρατούνται συμψηφιστικά με δόσεις από τη σύνταξή του ή από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του σε περίπτωση μεταβίβασης της σύνταξης σ΄ αυτά.

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Συντάξεων ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών για το ποσό που καταβλήθηκε επιπλέον. Το ποσό που παρακρατείται κάθε μήνα δεν μπορεί να υπερβεί το 1/4 της σύνταξης που καταβάλλεται» αναφέρει η σχετική εγκύκλιος Σαχινίδη. Και συνεχίζει: «αυτονόητο είναι ότι εάν υπάλληλος, παρότι πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 33 του ν. 4024/2011, δεν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, η Υπηρεσία μας κατά την συνταξιοδότησή του θα διενεργήσει αυτεπάγγελτα τον ανωτέρω έλεγχο και θα προβεί, σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή αποδοχών της υπηρεσίας του, σε παρακράτηση από τη σύνταξή του των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος αυτός έπρεπε

να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ