Από σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό και εστίαση - Ποιους αφορά

Από σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό και εστίαση - Ποιους αφορά

Στόχος είναι να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος που δουλεύει ο εργαζόμενος για να αμείβεται για αυτό το χρόνο.

Στην επέκταση από σήμερα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος που δουλεύει ο εργαζόμενος για να αμείβεται για αυτό το χρόνο.

«Είναι ένα μέτρο που έρχεται να θωρακίσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε κάθε εργαζόμενο όπου και αν αυτός βρίσκεται».

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η υπουργός διευκρίνισε ότι από σήμερα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ, χώρους εστίασης , καφενεία, εστιατόρια κ.α. σημειώνοντας ότι θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να καταγραφούν ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και για να μπορέσουν να εξοικειωθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με το μέτρο.

Ερωτηθείσα για την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας εξήγησε ότι «η φιλοσοφία του δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 70 χρόνια, είναι επίπεδο, δηλαδή είτε εσύ έχεις δηλώσει ότι δουλεύεις μερικής απασχόλησης είτε πλήρους απασχόλησης ανεξαρτήτως του μισθού που παίρνεις, του πόσο πληρώνεις εισφορά ανεργίας» διευκρινίζοντας ότι εφεξής θα υπάρξει αλλαγή φιλοσοφίας επί του ζητήματος.

«Έχουμε σχεδιάσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να αλλάξει τη φιλοσοφία σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος άξονας είναι το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο, να υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο πώς δίνεται , στο πόσο είναι το ποσό και να λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία προσώπου. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Όταν κάποιος απολύεται, τη δύσκολη εκείνη ώρα, τους πρώτους μήνες που χρειάζεται ακόμη περισσότερη στήριξη το επίδομα είναι υψηλότερο και εν συνεχεία βαίνει μειούμενο ώστε να τον ωθήσει να βρει εργασία,», είπε η Υπουργός και συμπλήρωσε: «Το κράτος πρέπει να στηρίζει τους άνεργους συμπολίτες μας, αλλά θέλουμε να παρακινήσουμε τον κόσμο να βρει δουλειά. Άλλη η προοπτική ενός προσώπου ή μιας οικογένειας όταν έχει εισόδημα και άλλη όταν εξαρτάται από επιδόματα του κράτους».

Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι κινούνται σε δύο άξονες: «Η πρώτη δέσμη ρυθμίσεων έχει να κάνει με το εργασιακό περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εισφορές εντάσσονται εκεί και ο δεύτερος έχει να κάνει με τις συντάξεις».

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, υπενθύμισε ότι η αρχική εξαγγελία αφορούσε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% και διπλασιάστηκε φτάνοντας το 1%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά την περίοδο 2019 – 2026 καταγράφεται συνολική μείωση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων ενώ το 2027 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 0,5%.

Η κυρία Κεραμέως εξήγησε ότι μειώνοντας το κόστος εργασίας, δηλ. τα χρήματα που πληρώνονται στο κράτος για κάθε θέση απασχόλησης, τονώνουμε την απασχόληση και δίνουμε περισσότερα κίνητρα για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τόνισε μάλιστα ότι τα προηγούμενα χρόνια η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνέβαλε στην αύξηση θέσεων εργασίας που έφτασαν τις 500.000.

«Άρα είναι ένα μέτρο το οποίο έχει μία αντανάκλαση στον χάρτη της εργασίας της χώρας, στη μείωση της ανεργίας, στο να βρει ο κόσμος δουλειά» είπε.

Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στη μείωση της ανεργίας, σημείωσε ότι ο σχετικός δείκτης έπεσε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια κάτω από το 10%, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. «Πάμε να εστιάσουμε περισσότερο σε κατηγορίες που βλέπουμε ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης: στη νέα γενιά, στις γυναίκες, στα άτομα με αναπηρία και στους συνταξιούχους» σημείωσε.

Ο κατώτατος μισθός

Παράλληλα, η κα Κεραμέως χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ξεκίνησε από τα 650 ευρώ, αυξήθηκε στα 830 ευρώ με στόχο έως το 2027 να ανέλθει στα 950. Προανήγγειλε δε ότι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2025.

«Έχουμε μία αύξηση τα τελευταία χρόνια που αγγίζει το 28%» δήλωσε προσθέτοντας ότι «όλα αυτά είναι μέτρα που στοχεύουν στο να στηρίξουν τον εργαζόμενο και να του δώσουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα».

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, η υπουργός εξήγησε ότι η αυτές θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τα τέλη Δεκεμβρίου και το τελικό τους ύψος θα διαμορφωθεί με τη χρήση αλγόριθμου και θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εκείνης της περιόδου. «Εκτιμάται ότι αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,5% και αφορά πάνω από 2.000.000 συνταξιούχους» τόνισε.

Τέλος, για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.600 ευρώ σύνταξη και διατηρούν προσωπική διαφορά, ανακοίνωσε ότι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ