Ποια δικαιολογητικά σε γλιτώνουν από την εφεδρεία

Ποια δικαιολογητικά σε γλιτώνουν από την εφεδρεία
Aνοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο με τη διαδικασία της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Όσοι υπάγονται, θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους έως την επόμενη Δευτέρα ενώ όσοι μπορούν να εξαιρεθούν πρέπει να υποβάλλουν σειρά δικαιολογητικών μέχρι σήμερα (!) 20 Νοεμβρίου. Δείτε ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν και ποια δικαιολογητικά οφείλουν να προσκομίσουν στην υπηρεσία τους.

Με βάση τον νόμο, «οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίοι μέχρι την 31-12-2013 συμπληρώνουν κατ΄ ελάχιστον τριανταπέντε έτη πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και τουλάχιστον το πεντηκοστό πέμπτο 55ο έτος της ηλικίας τους τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης τους, ήτοι από 27.11.2011 και μέχρι τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του πεντηκοστού πέμπτου (55ο) έτους της ηλικίας τους, κατά περίπτωση».

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις:

Στο αφιέρωμα του fpress.gr οι υποψήφιοι για προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Περισσότερες οδηγίες μπορείτε να βρείτε και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Ποιοι πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά

Ειδικότερα:

  • Υπάλληλος το οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία

Στην περίπτωση αυτή και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος του υπαλλήλου έχει ενταχθεί στην προσυνταξιοδοτικήδιαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία υποβάλλεται:
α. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου του υπαλλήλου

β. ακριβές αντίγραφο της διαπιστωτικής πράξης προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας του συζύγου ή της συζύγου του υπαλλήλου ή βεβαίωση του οικείου φορέα του συζύγου ή της συζύγου του υπαλλήλου, όπου θα αναφέρεται ότι αυτός ή αυτή τίθεται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.

  • Υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο του υπαλλήλου το οποίο τον βαρύνει φορολογικά και συνοικεί με αυτόν έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67 % , υποβάλλεται:

Α. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου του υπαλλήλου

Β. γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο του, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67 %

Γ. ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, του τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Για τον ή την σύζυγο, ο κωδικός 002, όπου δηλώνεται η αναπηρία.

2. Για το ανάπηρο τέκνο, ο κωδικός 003, όπου δηλώνονται ο αριθμός

3. των τέκνων, ο κωδικός 005, όπου δηλώνονται τα ανάπηρα μέλη και

ο πίνακας 9, σε συνδυασμό με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για την διαπίστωση ότι το προστατευόμενο ανάπηρο μέλος είναι τέκνο.

Δ. Αν το ανάπηρο τέκνο είναι ενήλικο, ζητείται επιπλέον το εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5 της δήλωσης) και ότι το φορολογητέο και απαλλασσόμενο εισόδημά του, εξαιρουμένων των προνομιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ. Εναλλακτικά μπορεί να υποβληθεί υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου ή του συμπαραστάτη αυτού, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο.

  • Υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 εφόσον τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν.1910/1944 τον βαρύνουν φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ

Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υπάλληλος έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, υποβάλλεται γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος είναι πολύτεκνος, κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944 και ότι τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944 τον βαρύνουν φορολογικά, υποβάλλεται:

Α. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.). Αρκεί η προσκόμιση του ενός εκ των δύο πιστοποιητικών, εφόσον από αυτό αποδεικνύεται αναμφίβολα η πολυτεκνική ιδιότητα,

Β. ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, του τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία ελέγχονται ο κωδικός 003 σε συνδυασμό με τον πίνακα 9 και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

  • Υπάλληλος προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, υποβάλλεται:

Α. πιστοποιητικό δήμου από το οποίο να προκύπτει ότι o υπάλληλος έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και είκοσι πέντε (25) ετών,

Β. υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας και ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, καθώς και σε ποια περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας εμπίπτει π.χ. περίπτωση χηρείας, διαζυγίου, διάστασης, απόκτησης

τέκνου χωρίς γάμο, υιοθεσίας τέκνου από ένα μόνο γονέα κ.ά

Γ. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, δικαστική απόφαση απότην οποία να προκύπτει η αποκλειστική ανάθεση της γονικής μέριμνας στον υπάλληλο,

iv. ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία: ο κωδικός 003 σε συνδυασμό με τον πίνακα 9 και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Σε περίπτωση ενήλικου τέκνου ζητείται εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, από την οποία προκύπτει ότι συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5) και ότι το φορολογητέο και απαλλασσόμενο εισόδημά του, δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ, ή Υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο. Σε περίπτωση που το αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, δεν είναι ακριβές, δηλαδή δεν φέρει υπογραφή του υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ, αυτό συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι το αντίγραφο είναι ίδιο με το πρωτότυπο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ.

Ποιοι εξαιρούνται αυτόματα

Υπάρχει μια σειρά από κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται από τη προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα χωρίς να μπουν στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

  • Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 1514/1985
  • Το ιατρικό, νοσηλευτικό και επιστημονικό – παραϊατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας, του ΕΚΑΒ καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και των εξομοιούμενων με αυτόν μισθολογικά και βαθμολογικά κλάδων του υπουργείου Εξωτερικών, οι υπάλληλοι του ίδιου υπουργείου που υπηρετούν στην αλλοδαπή κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
  • Οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, των εξομοιούμενων προς αυτά κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 63 του ν. 3801/2009 καθώς και των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών.
  • Φύλακες φυλακών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι
  • Το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και το προσωπικό της Ε.Υ.Π
  • Όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (26/10/2011) κατέχουν θέση προϊσταμένου, ή αναπληρωτή οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ