Πως θα μπει το διπλό ψαλίδι στους μισθούς των ΔΕΚΟ

Πως θα μπει το διπλό ψαλίδι στους μισθούς των ΔΕΚΟ
  Διπλή περικοπή περιμένει τους εργαζομένους σε 72 ΔΕΚΟ καθώς αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου μπαίνει ανώτατο πλαφόν στις αποδοχές ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης ενώ ο μέσος μισθός ανά επιχείρηση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1900 ευρώ τον μήνα. Δείτε τον τρόπο υπολογισμού, τα ανώτατα όρια αποδοχών ανά βαθμίδα αλλά και ολόκληρο τον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα

Η νέα μέθοδος υπολογισμού των μισθών στις ΔΕΚΟ, αναλύεται σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε 72 δημόσιες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι ο ΟΑΣΑ, η ΕΡΤ, ο ΟΣΕ, το ΜΕΤΡΟ και οι οργανισμοί Λιμένος.

Για να δείτε τον κατάλογο με τις 72 ΔΕΚΟ κάντε κλικ εδώ.

Με βάση τη διαδικασία που περιγράφεται στην εγκύκλιο, θα ισχύσουν τα εξής:

  1. Οι αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ δεν θα μπορούν να υπερβούν το ανώτατο όριο αποδοχών που λαμβάνει ένας υπάλληλος αντίστοιχης εκπαιδευτικής κατηγορίας στο δημόσιο με βάση το νέο μισθολόγιο. Τα ανώτατα πλαφόν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης έχουν ως εξής:
  • Υποχρεωτική εκπαίδευση: 1331 ευρώ
  • Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 1668 ευρώ
  • Τεχνολογική εκπαίδευση: 2243 ευρώ
  • Πανεπιστημιακή εκπαίδευση: 2409 ευρώ
  1. Αυτό το πλαφόν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις καταβολής των επιδομάτων που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα. Δηλαδή, μπορεί να προσαυξηθεί με βάση την οικογενειακή παροχή, το ανθυγιεινό επίδομα (150 ευρώ), το επίδομα ευθύνης και το επίδομα απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ). Αναλυτικά, αυτά τα επιδόματα, έχουν ως εξής:
  • Οικογενειακή παροχή
  1. για ένα παιδί: 50 ευρώ
  2. για δύο παιδιά: 70 ευρώ
  3. για τρία παιδιά: 120 ευρώ
  4. για τέσσερα παιδιά: 170 ευρώ
  5. για πέντε παιδιά: 240 ευρώ
  6. για έξι παιδιά: 310 ευρώ
  • Επίδομα θέσης
  1. Γενικού διευθυντή: 900 ευρώ
  2. Διευθυντή: 400 ευρώ
  3. Τμηματάρχη: 250 ευρώ

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Σήμερα, ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με ένα παιδί λαμβάνει 1750 ευρώ μικτά σε μηνιαία βάση. Επειδή η δουλειά του χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινή, με το νέο καθεστώς θα δικαιούται τον ανώτατο πλαφόν που είναι 1331 ευρώ, το επίδομα του παιδιού (50 ευρώ) και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας που είναι 150 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά 1551 ευρώ. Άρα οι αποδοχές του θα μειωθούν κατά 200 ευρώ.

  1. Αφού οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ εφαρμόσουν τον κανόνα που περιγράφηκε σε όλο το προσωπικό, θα πρέπει να εφαρμόσουν στη συνέχεια και το δεύτερο ψαλίδι. Δηλαδή, να κάνουν τους υπολογισμούς ώστε το μέσο μισθολογικό κόστος να μην υπερβαίνει τα 1900 ευρώ μεικτά χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του μέσου όρου θα προστίθενται οι αποδοχές του τακτικού και εποχικού προσωπικού, των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου καθώς και των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη αμοιβή. Δεν θα συνυπολογίζονται οι αποδοχές όσων απασχολούνται με συμβάσεις έργου καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, θα λαμβάνεται υπόψη ο μισθός, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις και όποια άλλη απολαβή με όποια ονομασία και αν καταβάλλεται.
  1. Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, οι μειώσεις αποδοχών ύστερα από την εφαρμογή του διπλού ψαλιδιού δεν θα μπορούν να υπερβούν το 25%. Αν η τελική μείωση των αποδοχών είναι μεγαλύτερη, τότε αυτή θα κατανέμεται στα επόμενα δύο χρόνια.
  1. Η απειλή για όσες εταιρείες δεν εφαρμόσουν άμεσα το νέο μισθολόγιο έχει να κάνει με την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης ενώ την ευθύνη φέρει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο για το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ στο παρακάτω link

pdfΟλόκληρη η Εγκύκλιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ