Facebook: Ο αμερικανικός κολοσσός εξαγοράζει ελληνική startup
Tα προϊόντα της ελληνικής Accusonus, startup η οποία ιδρύθηκε το 2013, χρησιμοποιούνται από πολλούς βραβευμένους με Grammy παραγωγούς
Tα προϊόντα της ελληνικής Accusonus, startup η οποία ιδρύθηκε το 2013, χρησιμοποιούνται από πολλούς βραβευμένους με Grammy παραγωγούς που έχουν συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Λου Ριντ, Σακίρα και πολλοί ακόμα. Πρόκειται για εταιρεία που αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία βοηθούν στην επεξεργασία ήχου και βίντεο. Επαγγελματίες και μη έχουν τη δυνατότητα μέσω των αλγορίθμων της να επιδιορθώνουν άμεσα τον ήχο στα βίντεό τους, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση πως έχουν γυριστεί εντός ενός επαγγελματικού στούντιο.
Η Accusonus απασχολεί πάνω από 50 άτομα και σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, μέχρι προσφάτως είχε σηκώσει 3,9 εκατ. δολάρια από την αγορά, γνωστοποιώντας το 2019 ότι εξασφάλισε επένδυση ύψους 3,3 εκατ. δολ. (Series A). Στον γύρο εκείνο ηγήθηκε το ελληνικό Venture Friends και συμμετείχαν το επίσης ελληνικό Big Pi Ventures, το IQBility του ομίλου Quest, η PJ Tech Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και μια ομάδα Αμερικανών επενδυτών υπό τον Michael Tzannes, συνιδρυτή της accusonus και πρώην CEO της εταιρείας Aware, η οποία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας DSL.
Είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου, λανσάροντας το 2014 το προϊόν Drumatom. Οπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Τσιλφίδης, το συγκεκριμένο εργαλείο είναι το πρώτο της εταιρείας και βοηθάει τους επαγγελματίες ηχολήπτες να βελτιώσουν τον ήχο των ηχογραφήσεων τυμπάνων. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017, η ομάδα λάνσαρε το Regroover, ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναλύσει ένα μιξαρισμένο ηχητικό δείγμα και να το χωρίσει στις αρχικές πηγές από τις οποίες προήλθε. Αλλα προϊόντα είναι το ERA Bundle, SFX Cellar κ.ά. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της εταιρείας ήταν η ανακοίνωση της συνεργασίας της με την Adobe το 2018, στο πλαίσιο της οποίας η πατενταρισμένη τεχνολογία της νεοφυούς εταιρείας ενσωματώθηκε στα προγράμματα της Adobe για την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Υπενθυμίζεται ότι το Facebook βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus αλλά και την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας. πηγή: kathimerini.gr